Тренировки

АКТУАЛНО! Тренировки в снега!

20150328_151038

Признавам си, имам статии и проекти, които живеят в главата ми още от създаването на сайта, но които още не съм реализирал! Една такава идея е свързана с тренировките в снега, които са ми любими и които научих по време на футболните ми години. Е, покрай новия FitBrother и обилния снеговалеж тази зима, статия по темата е вече факт. Насладете й се!

Зимата традиционно е сезон, който хората свързват с невъзможност за спорт на открито. Това е голяма заблуда, стига човек да е подготвен и да е наясно как да организира тренировката си. Естествено, фактор са и атмосферните условия, които могат да варират много и да предложат различни комбинации. И така, какво ни е необходимо, за да тренираме безпроблемно навън през зимата?

На първо място поставям психическата нагласа. Сняг, лед и температури под нулата се различават драстично от 24 градуса и ходене на пътеката в залата. Настройте се за сурови условия, така че реалната обстановка да ви се види като приятен пролетен ден.

На второ място слагам правилния подбор на екипировка. Няма как да тренирате с пет ката дрехи и юрган, но пък е важно да не мръзнете. Според предпочитанията комбинирайте: ниски туристически обувки(трисезонки) или здрави маратонки; гети; дебело долнище на анцуг или клин и гащета/леко долнище; тениска, термоблуза и яке или термоблуза, горнище на анцуг и анорак; евентуално шапка и ръкавици. Аз лично не съм фен на шапките и ръкавиците. Общо взето е важно дрехите да ви пазят от студа, но да не ограничават движенията ви.

На трето място е тренировъчният план. Трябва да имате стратегия къде, как, какво и колко ще тренирате. Изградете си стройна концепция и я спазвайте. Ако ще правите спринтове, а всичко е заледено, няма да постигнете нищо добро. Ако ще влачите шейна, но има 1 метър сняг, също няма да се получи. Общо взето преценката трябва да се прави индивидуално.

Какви са позитивите на зимните тренировки? В психологически план – дават увереност, че можете да се справяте с всякакви ситуации, създават позитивни емоции. Разтоварва се страшно психическо напрежение, а ако сте с тренировъчен партньор/група/приятели, то става и голямо забавление. Снежните тренировки се вписват и в различни програми за постигане на спортни цели. Преди всичко полза могат да извлекат спортуващите, фенове на т.нар. функционално трениране – т.е. хората, за които естетиката е на второ място. Без значение дали сте футболист, борец или тенесист, заниманията в снега са страхотни!

Какви са възможните опасности и негативи? Естествено, те пак са свързани с атмосферните условия. Със загряването на организма при физическо натоварване и ниските температури се повишава рискът от настинка. Как да се предпазим можете да прочетете в този стар мой материал. Предвид снега и леда, следва да внимавате страшно много да не стъпите накриво или да не се подхлъзнете. Възможно е да се контузите сериозно! Това е риск, който според мен е оправдан, но всеки си преценява. Всички действия и упражнения върху нестабилната настилка се превръщат в предизвикателство за мускулите, нервната система и вестибуларния апарат, което след това се пренася в ежедневието и другите спортове.

Идеи за зимни тренировки на открито:

  • Спринтове в полуутъпкан сняг;
  • Теглене на шейна с тежести в снега;
  • Отборни игри в дълбок сняг;
  • Еленски скок и др. подобни упражнения.

И така, лека-полека стигаме и към видеокомпилацията, която направих. Кадрите са от FitBrother Hardgainer проекта, но тук съм подбрал само тренировките в снега. Ако желаете продължение или повече информация по темата, пишете ми коментар под статията или в социалните мрежи. Аз ще се постарая до края на тази зима да направя и по-хубави, дневни кадри! Приятно гледане и…очаквам снимки и от вашите снежни тренировки!

 

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top