Тренировки

ЖЕНСКИ ВЪПРОСИ

20170329_184302

Пиша този материал по повод на читателка, която ми зададе няколко въпроса на лично съобщение във Фейсбук страницата ми. Прецених, че въпросите й са интересни и ще бъде полезно и за други дами да дам моето виждане за нещата тук в сайта.

И така, въпросите са два основни. Първо, как след отслабване с повечко килограми да се справя със стриите. Второ, как при сваляне на килограми да не ми “изчезнат” гърдите и дупето.

Да караме поред. Относно стриите – голямо значение има начинът, по който е станало отслабването. Ако е било чрез гладуване или гладуване + часове монотонно кардио, то е нормално да има голямо отпускане на кожата, под която вече го няма дебелият слой  мазнина. Двата основни пътя, по които да се борим със стриите са: да не се допуска екстремно сваляне  на килограми(над 1-2кг на месец) и да не се пропускат силови занимания в залата или у дома, за да имаме и изграждане на мускулатура, освен отслабване. Преди да си зададете редица въпроси относно отслабването, ви моля да прочетете моята статия в три части –Как да отслабнем?

И така, след като разберем, че “бой, стригане и никва цветна телевизия” не е разумна форма за хранителен и тренировъчен режим, можем да преминем към други аспекти на борбата със стриите. Следва да сме наясно, че еластичността на кожата и способността й да възвръща първоначалния си вид е специфична за всеки човек, затова гаранции не могат да се дават. Възрастта на индивида също е от значение и това са фактори, върху които нямаме контрол. Тренировките с тежести с параметри за изграждане на мускулна маса могат от една страна да върнат тонуса на кожата, а от друга – да “запълнят” част от пространството, появило се след загуба на мазнините и така да се елиминират част от стриите. Използването на специални гелове и кремове също може да помогне в борбата. Естествено, при много тежки случаи и след липосукции, оперативната намеса също е вариант…

По втория въпрос имаме много по-голямо поле за действие. Дупето и бюста са части от женското тяло, силно обуславящи женствеността и влияещи на самочувствието. За всяка дама е важно да изглежда добре и да бъде привлекателна, това е и топ причината за 90% от жените да се захванат със спорт. Какво означава “привлекателна” и какво се получава често на практика? Да речем, че Мария тежи 60кг при ръст от 165см. Не е спортувала досега и иска “да свали”. Това е логично – Мария е пухкава, има коремче и неоформено дупе. Гръдната й обиколка е 85см. Подлага се на т.нар. Грейпфрутена диета – сутрин и вечер по 1 грейпфрут, в резултат на което за 2 месеца вече тежи 52кг. Ура! Ура, целта е постигната…но дали? Мария вече “няма дупе и гърди”…и не се чувства никак привлекателна. Не получава никакви комплименти, с изключение на “оо, много си отслабнала”, но с интонация, с която се говори на болен. Кой е по-добрият сценарии и какво е възможно и постижимо?

Когато се гони визия, логично е да се “консултираме” на първо място с огледалото, както и с треньора, изготвил програмата ни. Идеята е, че Мария с 55кг, но тренираща правилно и ефективно, може да изглежда много по-добре и женствена, отколкото “отслабнала” до 52кг. Понижаването на телесното тегло става винаги пропорционално, няма такова нещо като “отслабване на носа”, “сваляне от лявата ръка” и т.н. Запомнете, че мускули могат да се оформят и таргетират, НО мазнината не може да се топи избирателно. Скъпи дами, когато отслабвате, без съмнение ще загубите част от пищността на бюста и размера на дупето! Няма как да стане да свалите паласките и корема, а гърдите и седалището да си останат големи.

Какво може да се направи по въпроса? Ами много просто – в никой случай да не пропускате силовите тренировки! По този начин ще постигнете едновременно две неща – ще стимулирате разграждането на мазнините и ще предизвикате мускулен растеж. В зависимост от упражненията, които правите, можете да “задържите” гръдната си обиколка близка до тази, която сте имали и преди старта на тренировките и режима ви за отслабване. С дупето е същото – с правилното хранене и спорт можете да оформите дупето, като същевременно общо намалявате теглото си.

За да направите бюста си дори по-красив отпреди, включете упражнения за тази част на тялото. Най-добрите за вас са: лицеви опори(ако нямате достатъчно сила – вариация на колене); избутване с гири от лег, флайс с гири, бутане с ластици. Важно е да работите с тежести, които ви позволяват да изпълнявате параметри за изграждане на мускулна маса – 4-5 серии по 8-12 повторения, при почивки до 1 минута между сериите. Няма смисъл в това да вземете 1кг тежест и да правите по 20 повторения, като можете със същия успех да направите и 50 повторения. Също толкова безсмислено е, ако между сериите 10 минути прекарвате в селфита и цъкане в Instagram.

20170412_191902

Относно дупето – можете да го таргетирате с редица упражнения. Мъртвата тяга, глутеус мостът, българският клек и напъдите са перфектни упражнения за изграждане на мускулна маса в областта на седалището. Много важно е дамите да не се плашат от думата “мускули”. Ако ви плаши, заменяйте я с “тонизиране”, “стягане” и прочие. Истината е, че не трябва да се притеснявате, защото с малко по-тежко вдигане няма да заприличате на Арнолд Шварценегер, а просто чрез мускулите ще запазите мерките и обемите там, където ги искате – в най-женствените и привлекателни зони. Уверявам ви, че тренираните и стегнати гърди и дупе изглеждат много по-добре от разплутите и безформени!

За финал ви предлагам да прочетете този мой пост. От него можете да си дадете сметка за връзката между килограмите, размерите, тежестите и визията. Изгледайте го внимателно, а ако имате въпроси, съм готов да ви отговоря!

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Ивалина

    April 17, 2017 at 7:27 pm

    Много полезна и изчерпателна статия.Разбрах грешките,които съм правила до сега,а съм сигурна,че и други жени са ги правили.В стремежа си на всяка цена да отслабнем и то бързо пребягваме до малко какории и изтощително монотонно кардио.Но резултатите са зле.От тази статия разбирам,че е по добре малко по бавно да достигнем до желания резултат,но трайно.Благодаря за хубавата статия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top