Тренировки

Грешки при физическата подготовка на футболисти

20160206_152943

Днес ще представя на вниманието ви няколко мои виждания, свързани с физическата подготовка на футболистите. Не искам с материала да абсолютизирам, така че нека кажа още в самото начало – това е, което аз съм видял в детско-юношеския футбол и някои мъжки отбори в България, както и ще споделя проблеми, които съм  забелязал при себе си, мои съотборници, както и действащи футболисти в момента.

Стига толкова предисловия, да минаваме нататък, по същество. Идеята ми е да ви представя основните грешки, на които съм се натъквал и продължавам да се натъквам. Смятам, че те пречат на развитието на младите таланти в този спорт.

botev-gigant5

Първо. Грешен подход при определянето на общофизическата подготовка – както в предсезонната подготвка, така и в спортно-състезателния цикъл. Най-общо казано, става въпрос за кардинални грешки при подбора на упражнения, както и на параметрите за изпълнението им. Странното е, че в по-старата литература по въпроса, която е била налична в България и която съм чел, има предложени доста варианти, но много рядко виждам те да се използват. Съвременният футболист трябва да бъде универсален атлет – това е видно от физиката и качествата на топфутболистите на нашето време. Те са силни, експлозивни, бързи и устойчиви в единоборства. притежават добър демараж. Вече са рядкост строго профилираните футболисти – типично крило, типичен централен нападател и пр. Ето защо е важно физическата подготовка да бъде на адекватно ниво. В годините ми в ДЮШ осъзнавах, че нещо липсва, но чак си давам сметка колко сме били “далеч от Москва”. Убеден съм, че Лео Меси не би могъл да бъде това, което е, ако се бе подготвял с лицеви опори и коремни преси. Няма нищо лошо в тези упражнения, но на тях ще акцентирам във втората точка от материала.

Второ. Докато по-горе акцентирах върху недостатъчната ОФП, то сега ще стане дума за грешните упражнения в тренировъчните планове на някои от родните треньори. Всеки, който поне малко се е  занимавал с футбол, знае, че в този спорт е важна силата на торса/коремните мускули. В резултат на това по-некомпетентните треньори “предписват” стотици коремни преси, някой друг планк…и дотам. Липсата на знания и малко креативност води до сериозни негативи за трениращите – влошаване на стойката, водещо до сериозни контузии, както и намаляване на функционалността, а оттам и на представянето на терена. Основните проблеми, до които води порочната практика, са с кръста и адукторите. Това са въобще немаловажни причини треньорите, особено занимаващите се с деца, да се замислят сериозно,  да се образоват и да подберат най-правилните упражнения за техните възпитаници.

Трето. Следващият основен проблем с подготовката е липсата на индивидуален подход. Основното разделение, което се провежда, е между полеви играчи и вратари. Вярно е, че футболът е колективен спорт, но всеки играч има специфични неща, на които трябва да наблегне. Отново говорим за физически качества, макар че и при техническите и тактическите е същото. Играчите имат различна структура, различен тип тяло, а оттам и различни нужди. При един е по-добре да качи няколко килограма мускулна маса, при друг – да не трупа излишни мазнини, трети е добре да подобри бързината, четвърти – отскока и т.н. Много малко вероятно е всички тези цели да бъдат постигнати с подхода “оставайте след тренировка и правете кой от каквото има нужда”. Рядкост е в ДЮШ да има кондиционен треньор(за съжаление), но при това положение треньорът трябва да се заеме с разработването на по-индивидуален подход. Друг вариант е младите футболисти да търсят сами информация, затова и пиша тази статия. Естествено, всеки трябва да знае, че трябва да се внимава с информацията от интернет. Като мой принос ви припомням програмата ми за бързина и експлозивност – БЕСТ е безплатна и може да се комбинира с тренировките по футбол, както и да се използва активно в предсезонната подготовка или в почивката след сезона.

Засега ще спра дотук. Тези три точки са достатъчно добра основа за работа. Предлагам на всеки, който се интересува от темата, да направи свое проучване, да види какво може да промени в сегашните си тренировки(без значение дали е треньор или футболист), ако разбира се види смисъл в думите ми. А аз ще изработя втора статия, в която ще включа редица конкретни идеи и насоки, с които да помогна. 

Ако блогът ви харесва, ще се радвам да споделите статията в социалните мрежи! Благодаря!

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Три съвета за по-добра подготовка на футболисти | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


To Top