Други

Самомасаж в офиса!

Както знаете, още от предишната версия на сайта съм писал доста по темите: самомасаж, тригерни точки и фоумролинг. От доста време държа в офиса си една тенис топка, с която всеки ден задължително си правя самомасаж на врата и горната част на гърба. Поради съвременния начин на живот, включващ много стоене пред компютър, шофиране и боравене с умни телефони, сме доста далеч от “правилната” стойка и напълно функционалното тяло. При погрешни тренировки в залата пък дори може положението ни да се влоши. Продължителното стоене с лоша стойка пред компютър и чопленето на смартфона често води до образуването на тригерни точки в областта на гърба и врата, а оттам идват болките в главата. Забелязвате ли колко хора около вас се оплакват непрекъснато от главоболие? Ако ситуацията не се анализира правилно, тези хора скоро се превръщат в ежедневни ползватели на болкоуспокояващи лекарства. В дългосрочен вариант това определено не е добре, а една от причините за дискомфорта може да бъде именно тригерна точка.

Тригерните точки са нещо много неприятно, от което страда почти всеки. Същевременно обаче третирането им е сравнитело лесно и се учи бързо. Опитайте и сами ще видите съвсем бързо ефекта от самомасажа. Разбира се, борбата е неравна и само с масажи дълготраен ефект не се постига. Необходимо е да се променят някои навици, да се съобразяват упражненията във фитнес залата и в крайна сметка тялото да се върне в естествената си стойка. На спортистите тригерните точки носят травми, дискомфорт и главоболие.

Адресирам този материал главно към работещите на бюро и учениците/студентите. В клипчето, което заснех импровизирано, ще видите елементарен самомасаж, който се изпълнява с тенис топка. Инвестицията е никаква, а ефектът върху здравето и общото състояние е невероятен. Същевременно топката не заема място и можете да я държите като мен в някое чекмедже. Ако сте работодател, дори можете да купите по 1 топка на вашите служители 😉  Принципът на масажа е следният: облягате се на топката и започвате да търсите бавно болезнените места. Когато откриете такова, по всяка вероятност сте открили тригерна точка. Тя се усеща като топче с големината на грахово зърно. Щом я намерите, започвате с натиск и бавно движение. Силата на натиск трябва да бъде 5-6 по скалата 1-10, ако приемем, че 1 е “никаква болка”, а 10 е “нетърпима болка”. Масажът на всяка точка не трябва да продължава повече от 2-3 минути. След това може да се направи лек стречинг. Добре е да обходите целия гръб и врата, за да откриете всички тригерни точки. Облекчението идва мигновено. Възможно е при натиска да усещате болка на друго място – например в тила, слепоочието или другаде. Това се случва при третиране на тригерната точка поради нейната активация. Самомасажът може да бъде болезнен, но не трябва да се прекалява. Прекалено слаб натиск обаче няма да бъде ефективен.

Ето и видео с демонстрация на най-честите места, които да масажирате по гърба и врата:

На схемите долу можете да видите отбелязани най-честите места, където се появяват тригерни точки по гърба и врата:

20151201_19031320151201_190215

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Емили

    September 22, 2017 at 5:05 pm

    Аз моята тенис топка си я нося в дамската чанта! Ефвктът наистина е поразителен и дори доста бърз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top