Други

Силата – най-важното качество на спортиста

20160524_124835

Знам, че съм добър в писането на заглавия в соц-стил, но едва ли съм писал по-соц от това. В този материал ще загатна някои изводи, до които съм достигнал в процеса на тренировки през годините. Впоследствие ще съставя и друг пост, в който ще включа повече научни доказателства в подкрепа на твърденията си.

Силата е най-важното качество на всеки спортист. Колкото по-голяма сила има атлетът, толкова повече може да постигне той в други “направления” на физическото развитие. Както и друг път съм писал, основните спортни цели могат да се групират в 4 категории:

  • Експлозивност
  • Сила
  • Мускулна маса
  • Издръжливост

В блога можете да потърсите материали по теми, свързани  с всяка една от категориите. Основната теза, която искам да изложа, е свързана с нещо, което ми се случи преди няколко седмици. С моя приятел и бивш съотборник Любо участвахме в нощно бягане на 5км на Гребната база в Пловдив. Преди да започнем, многократно му обясних, че не съм тичал на дълга дистанция от над половин година(през последната година беговата ми работа е свързана предимно със спринтова работа). Дори обсъдихме идеята да тичам единствено през първия и петия километър, за да му помогна и да играя ролята на пейсър. В крайна сметка решихме да опитаме и аз да завърша и петте километра. Донякъде се изненадах(приятно), че мускулите на краката ми се оказаха достатъчно подготвени, на следващия ден нямах дори следа от мускулна треска. Липсата на въздух и кардиоиздръжливост бяха очевидни, но наистина мускулите на краката ми бяха  в отлично състояние след кроса.

На какво отдавам това? Както споменах, в тренировките ми навън от една година наблягам на спринтова работа и по-експлозивни упражнения. В залата от септември месец следвам вариант на Системата 5х5. Тя е хибридна и цели както покачване на мускулната маса, така и повишаване на силата. Тук достигаме до извода, че повишаването на силата на организма води косвено до повишаване на издръжливостта. “Нямах въздух”, нямах психическа нагласа за тичане на 5км, но мускулатурата ми бе на достатъчно добро ниво.

Всеки сам може да си направи анализ, както и проучване относно различните спортни качества на организма, както и връзката между тях. За мен това е много интересна тема, която ще продължа да проучвам. Естествено, ще се постарая и да ви представя по-задълбочен материал с информация, която синтезирам. Както винаги, ще експериментирам върху себе си, за да пречупя нещата през моята призма. Винаги съм се старал да го правя в СИЛЕН, така ще бъде и занапред. Като заключение отбелязвам, че цялата тази информация, колкото и кратко да е представена, би ми била страшно полезна, докато се занимавах с футбол. Вече съм убеден, че ако я имах, щях да се развия много повече и да стигна много по-далеч в спорта. Но…миналото не може да се промени. Затова се старая да обръщам внимание на тези неща, с надеждата да ги прочетат млади спортисти и подрастващи.

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top