20160524_124835
Възстановяване

Солна стая – първи впечатления

Преди малко се прибрах от третото ми посещение в солна стая. Знаете, че съм голям привърженик на възстановяването и често пиша за него, неслучайно една от категориите в сайта е именно “Възстановяване”. Повечето спортуващи забравят, че тренировките всъщност са катаболен процес, просто казано – процес на разграждане на мускулната тъкан, изгаряне на мазнини и въглехидрати и изцеждане на нервната система. Т.е. колкото и да са важни и полезни в общ план, тренировките са си стресов фактор. Ето защо е важно да обръщаме внимание на възстановяването поне толкова, колкото и на натоварването в залата или на терена.

Да припомним кои дейности можем да причислим към възстановителните, анаболните: сън, хранене, суплементиране, масажи, йога, стречинг, спа и балнео процедури и други. Днес ви разказвам за първите ми впечатления от посещенията ми в солна стая. Солните стаи станаха доста популярни напоследък и може би има защо. За да не преразказвам и преписвам какво точно е солна стая и как действа, ви приканвам да прочетете ТУК. Ако имате допълнителни питанки, може би ще намерите отговор тук.

20180630_140002

И така – основната идея на този материал – да ви споделя личните ми впечатления от първите посещения. Стаята е интересна и приятна – най-близката ми асоциация е “пещера”. Стените, таванът и подът са покрити със сол. След включване на уреда във въздуха започват да се разпръскват микроскопични частици сол, които леко покриват тялото и дрехите. Усещането е приятно, като престоят в стаята може да се използва за почивка/медитация. Показателно за ефекта на солната стая върху дихателните пътища е втечняването на секрети в носа и гърлото, което се случва няколко минути след началото на сесията.

Ето ме в стаята с кратко видео:

Ако ви е интересно, следвайте ме в Instagram за снимки и сторита, в които може да присъства и стаята. Идеята ми е да направя поне 10-12 процедури, като искам да видя основно ефекта върху възстановяването и да си помогна в тренировките за повече сила, с които съм се захванал в момента. По-нататък ще публикувам обзорен материал, в които ще опиша личното си мнение за ефекта на този възстановителен метод.

Поздрави и успех!

П.П. Не съм спонсориран по никакъв начин от https://saltworld.bg/, просто това е солната стая, в която ходя. Хората са много любезни, мястото е чисто и приятно. Затова дадох по-горе линкове от техния сайт и си позволявам да ги тагвам в постове в социалните мрежи.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Солна стая – десет посещения по-късно… | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


To Top