Възстановяване

Солна стая – десет посещения по-късно…

Преди няколко седмици за пръв път посетих солна стая. Дотогава само бях чувал за този метод за възстановяване. Е, през това време направих над 10 посещения. Направих си изводи, които ще споделя с вас в този материал.

20180721_115331 20180705_190118

На първо място – много ме кефи!

Самото усещане, че човек прави нещо добро за себе си, е полезно – в това съм убеден. Още повече, че тук става дума за доказан и природосъобразен натурален метод за възстановяване и не само. Престоя в солната стая е много приятен, отпускащ. Дори след 40 минути на мен не ми се излиза, но няма как – трябва и да се работи, да се гонят задачи, а и…други желаещи има за стаите!

От гледна точка на спортист

Спортните ми занимания бяха основен мотив да пробвам солната стая точно сега. Определено оправда очакванията ми от гледна точка на възстановяването. В последните седмици доста вдигнах интензивността на тренировките – работя с тройки повторения в серия, със субмаксимални тежести. Който е тренирал по такава програма знае, че умората е не толкова в мускулите, колкото психическа. Солната стая е отличен метод да се разтоварва именно този стрес. Естествено, антибактериалната среда, която се формира в стаята способства и за намаляването на възпаленията.

Един от най-големите позитиви за спортистите е увеличаването на аеробния капацитет и прочистванеот на дихателните пътища. Този аспект ще го изследвам в друг период, тъй като в момента тренировки за издръжливост не правя и няма как да преценя.

Неспортуващите?

Неспортуващите могат да извлекат не по-малко ползи от посещенията в солна стая. Почивката вътре е страхотна – отпускаща музика, приглушена светлина и удобни шезлонги – какво повече е необходимо? Който може да си позволи да избяга от работа 1-2 пъти седмично, няма да остане разочарован. За мен най-добрата формула включва оставяне на смартфона отвън. Лично аз съм и фен на медитацията и визуализацията, дихателните упражнения, и използвах престоя да се занимавам и с тези практики.

Стерилната среда и йонизацията се отразяват добре и на кожата, така че, ако имате кожни проблеми, не се колебайте да изложите мястото на пулверизацията, като махнете дрехите, които го покриват.

Кога е най-подходящо да се посещава?

За релакс – по всяко време на годината. При спортисти – в подготвителен период или за възстановяване след състезания/сезон. За трупане на имунитет и превенция на заболяване на дихателните пътища – според мен е най-добре да се направят десетина посещения в рамките на 2-3 седмици през есента, преди да е дошъл сезонът на гриповете. Разбира се, след това, през самата зима пак могат да се правят профилактични сесии.

20180705_190144 20180705_190037 20180705_190033

Поздрави и успех на целия екип на Salt World Пловдив! Ще се видим пак наесен!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top