Други

Сезон 2018/2019

IMG_5288

Здравейте отново!

Поради футболното ми минало съм свикнал да периодизирам годината си от гледна точка на спорта по “футболен модел” – т.е. тренировките и почивките като част от цикъл попадат в 2 календарни години, както са и футболните сезони. Тази схема ми е и удобна, мога да си позволя да разпусна през част от лятото(въпреки че по традиция избирам август, но това подлежи на промяна).

Според мен и аматьорите и любителите спортисти е добре да си правят периодизация и да гледат на тренировките си  и като един макроцикъл. Едногодишната база ми се струва добра. Така в рамките на 12 месеца бихте могли да заложите различни цели – според интересите ви, желанията ви, това какви и колко спортове практикувате, имате ли състезания, турнири и т.н. Ето няколко примера:

  • Спортуващ, който ходи на фитнес, но и участва с футболен отбор на лига по минифутбол. Този човек, знаейки графика на лигата, може да предвиди известен период преди началото й за кондиционна подготовка, за натрупване на “въздух” и т.н. След края на турнира, може да влезе в програма за повишаване на силата или масата в залата;
  • Спортуващ, който се занимава със стрийт фитнес и е любител на маратонски и трейл бягания. Този атлет може да си набележи кога са приоритетните за него състезания по бягане, за да може да се подготви физически и психически за тях.
  • Спортуващ, който практикува ски спортове през зимата и колоездене през лятото – той може да съобрази физическата си подготовка да речем още от есента с оглед натоварванията, които ще понася зимата, и които са специфични за ските и т.н.

Заснех едно видео с плановете ми и с някои идеи относно макроцикъла. В клипа говоря и за края на миналия сезон, когато за пръв път дръпнах 130кг тяга – отдолу ще сложа клипа и от този момент.

Продължавайте да следите блога, а ако имате отношение или мнение по нещата, които замислям и правя, ще се радвам да се свържете с мен на лично съобщение в социалните мрежи – Instagram или Facebook.

Поздрави и успех!

 

 

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top