Тренировки

Какво носим в сака за тренировка?

IMG_20190223_150619

Преди време съм писал за спортните сакове и чанти. Днес правя нещо като продължение на темата, а именно – какво носим ежедневно с нас за спортните ни занимания. Разбира се, няма как да се обхванат в един материал всички възможни хипотези, затова тук ще имаме предвид средностатистическия фитнес любител.

Идеята за материала ми дойде след като от дълго време наблюдавам какво носят трениращите в моята зала. Реших да комбинирам наблюденията с това, което нося аз, както и с някои истории от миналото ми във футбола. Вярвате или не, за над 10 години в школите сме попадали в какви ли не ситуации, пътували сме доста, играли сме и сме тренирали къде ли не при всякакви условия.

И така, да започваме!

Дрехи и обувки – тук няма да задълбаваме. Всичко зависи от навиците и предпочитанията на всеки. Повече за това какво общо взето използвам аз, можете да прочетете в някои от най-старите материали в блога – туктук и тук. Мога да посоча като нещо универсално промазаното горнище. Може да ви свърши добра работа през цялата година, без значение на открито ли тренирате, или в зала. С него можете да се облечете по време на загрявката, след това да се наметнете по време на почивките между сериите и след края на тренировката, да се облечете при внезапен дъжд и др.

Аксесоари – отново според предпочитанията на всеки. В тази категория включвам: фитнес ръкавици, ленти за глава, бъфове, колани за тичане, кърпи, слушалки и пр. Аз не съм голям фен на аксесоарите, за мен по-скоро усложняват тренировката. Има обаче хора, които не могат без някои от тях – например без слушалки за музика. Някои държат много на ръкавиците, за да се предпазват от образуване на мазоли. Кърпата(такава, която носим във фитнеса) е и част от фитнес етикета – за попиване на потта и за постилане върху уреди и лежанки. За съжаление у нас не много хора ползват.

Фитнес аксесоари – тук значение има с какъв спорт се занимаваме. Относно фитнеса като примери можем да дадем фитили, колан, тежести за крака, наколенки и др. Необходимостта от дадена вещ зависи от целите на трениращия, както и неговото състояние. Най-общо казано – 70-килограмов трениращ, който кляка с 40-50кг няма нужда(а дори не е и препоръчително) да носи колан. Ако няма силата да кляка с дадената тежест, би следвало да намали килограмите или временно да замени упражнението. С колан би обезсмислил клека, елиминирайки част от предимствата му. Ако обаче редовно си вдига по-тежко, е добре да носи подходящ колан, в случай че реши да се предизвика още повече.

Тоалетни принадлежности – сапун, душгел, кърпа, дезодорант и т.н.

Други. Цялата идея на статията ми бе да опиша какво нося или съм носил аз със себе си по време на тренировки. Така може някой да открие нещо полезно за себе си. На първо място се сещам за загряващите гелове. Едно време преди мач или по време на зимни лагери ги използвахме като помощно средство за загрявка на мускулите и мобилизация. Наскоро в един пост в Instagram бях споделил, че един гел ми мирише “на съблекалня” – много готино усещане. Геловете са добра идея за всеки спортист, само не очаквайте чудеса от тях. Магически лекове за травми няма. За ежедневна употреба избирайте масажни гелове, които са предназначени за това. Добавки – аз лично не нося, но забелязвам доста хора да си разтварят аминокиселини веднага щом се доберат до шкафчето си…въпрос на избор и на анализ дали е необходимо такова светкавично зареждане с дадения суплемент. Малка медицинска аптечка – с лепенки, бинт, болкоуспокояващо. Винаги е добре човек да е подготвен за неприятни ситуации. Особено ако тренирате навън, е възможно да ви втресе или да се почувствате зле. В такива моменти е добра идея веднага да се вземе ибупрофен/аспирин или каквото ни влияе най-добре. Ластик за тренировка. Може да се използва за загрявка и мобилизация на мускулатурата, а ако тренирате навън е многофункционално допълнение към всяка тренировка. Вода и някакъв “бърз въглехидрат” – тези неща е добре да имате винаги подръка. Особено ако сте с динамично ежедневие и не знаете дали ще сте нахранени добре преди тренировка. 500мл вода и пакетче стафиди са добра идея.

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top