Тренировки

Имам нов любим спорт!

Ок де, може да не е точно спорт, предвид факта, че не се провеждат състезания по него. Става дума за пилатес – новата ми любима тренировъчна система. Добавих я преди няколко месеца по-скоро от любопитство и като предизвикателство, а сега с пилатес допълвам спортната си активност пред седмицата, състояща се в момента от 3 тренировки във фитнес залата. В два дни ходя  на пилатес.

Малко история.

Системата носи името на своя създател – германецът Йосиф Пилатес. Той е роден в края на 19в. в Мьонхенгладбах. Като повечето силови атлети от онова време се изявява като боксьор, борец, цирков артист(силач), гимнастик и др. Изобщо, притежава всички характеристики на фитнес пионерите – живял при далеч от оптималните за спортист условия, без добавки и химия, занимавал се с различни спортове и изградил страхотна визия и сила, без да е изобретен нито един фитнес уред, да не говорим, че дори понятието фитнес, в смисъла, известен ни днес, не е съществувало. Пилатес живее в годините на Първата световна война и става свидетел на ужасите й. По същото време, докато живее в Англия, бива интерниран в лагер, където тренира други хора, а също така се сблъсква с редица осакатени войници. Вярва, че те също трябва да спортуват, дори да са осакатени, загубили крайник и т.н. Разработва метод, който нарича Контрология, базиран на йога и движенията на животните – затова и в пилатес има движения, наименовани “куче, гледащо надолу”, “котешки гръб” и др. След Първата световна война Пилатес заминава за Америка, където открива първото си фитнес студио. Впоследствие се доказва, че САЩ е страната на неограничените възможности – там се разкриват стотици зали за пилатес, издават се първите книги по темата, известни личности като Синди Кроуфърд тренират пилатес и продават дивидита, появяват се различни видове пилатес, методът се превръща в бизнес за много треньори. Йосиф Пилатес умира на 83г през 1967г в Ню Йорк, но остава да живее в съзнанието на спортния свят и милионите трениращи по неговите методи.

Какво представлява пилатес?

Тук не се позовавам на прочетена дефиниция, а споделям мои впечатления. Пилатес е тренировъчна система, базираща се на няколко идеи: 

  • Запазване на добра стойка и неутрален гръбнак при изпълнение на всички упражнения;
  • Силно активиране на мускулния корсет на пояса, ангажиране на дълбоките коремни мускули  и мускулите на тазовото дъно;
  • Активиране на връзката мозък-мускул;
  • Акцентиране върху дишането и изпълнение на упражненията в синхрон с вдишване/издишване
  • Съчетание на упражнения със собствено тегло, като същите включват такива за издръжливост, сила, мобилност, стречинг.

Как открих пилатес?

Естествено, шерше ла фам, Еми първа реши да опита, а след няколко тренировки започна да ме провокира, основно с твърдения, че няма да мога да се справя с пилатес упражненията. Аз, разбира се, прекрасно осъзнавам, че поради редица причини далеч не съм най-гъвкавият човек на планетата – заради ръста ми от 194см, десетината години активни тренировки по футбол, стотиците неправилни упражнения и др. Както винаги, приех предизвикателството и преди няколко месеца за първи път стъпих в залата при нашата треньорка Ива. Още от първото занимание разбрах за себе си, че далеч няма да е последното. Хареса ми, тъй като веднага усетих смисъла на системата – да се контролират движенията, да се активира торса и дишането. За мен част от упражненията са предизвикателство, друга – не чак толкова, предвид факта, че имам физическа култура. Това много ме амбицира да продължа да ходя на пилатес и да се усъвършенствам. Допада ми, че вече ми помага да подобря гъвкавостта си, а същевременно тренирам целия мускулен корсет, който ми е важен при вдигането на тежести, всички други спортни занимания и ежедневието. Накрая, но не и на последно място – супер удоволствие за мен е, че отново имам треньор, който да ме напътства, учи, коригира и т.н. Още от самото начало казах на Ива, че “се поддавам” на трениране, което е и самата истина, но по този въпрос може би друг път. През годините във футбола съм имал доста треньори, но може би ще им посветя самостоятелна статия някой ден.

За кого е подходящ пилатес?

Може би на системата ще посветя още статии, тъй като наистина много ми харесва. Тук само маркирам – основната идея е активация на торса и добра стойка. Оттам нататък всеки може да прецени – аз лично не мога да се сетя за спорт, при който тези качества да не са важни. В ежедневието пък са предпоставка за по-малко битови травми и това, което наричаме “функционална сила”. Който обича да тренира силово и да вдига тежко също ще усети ползи с по-добра активация на торса при клек, тяга, раменна преса и др. В случай, че пилатес се практикува като основно занимание, е добре да се тренира поне 3 пъти седмично, като наблюденията ми са, че има странични позитиви като отпускане на гърба, изправяне на стойката, тонизиране и релаксиране едновременно.

Отсега казвам, че това няма да е последната публикация, посветена на пилатес в блога. На няколко пъти ви споменах Ива Иванова – моя треньор по пилатес. Знаете, че винаги съм обективен и никога не пиша за неща, в които не вярвам – доказал съм го с ревютата ми за декатлон, солни стаи и др. В случая искам просто да благодаря на Ива за тренировките и вниманието, което отделя на всички трениращи при нея.

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Пилатес тренировка с Ива! | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top