Тренировки

Базата- кръгова тренировка

Здравейте!
Днес ще ви представя моето виждане относно т.нар. кръгова тренировка. Тя е популярна сред множество спортисти- футболисти, волейболисти, представители на бойните спортове. И може би има защо.
Какво представлява и каква е идеята? Избират се няколко упражнения- могат да бъдат 4,5,повече – в зависимост от целите и желанията. Изпълнява се по една серия от всяко с определено време почивка, след което се прави една по-голяма пауза и се върти нов “кръг”. Броят на кръгчетата също варира, но обикновено е 3 или 4. Натоварването е интензивно, с акцент върху силовата издръжливост.
За кого е предназначена? Буквално за всеки. Чудесна е за колективните спортове, но се получава добре и самостоятелно. Може да се прави в зала, на лостове, с дъмбели/щанга/пудовки/ластици, или пък със собствено тегло вкъщи. Тези характеристики я правят много разнообразна и пригодима. Ето как сме я изпълнявали във футбола. Да речем, “постовете” са: лицева опора, клекове, коремни преси, отскоци, упражнение с медицинска топка. На всеки пост застават по двама души. При сигнал работят първите от всяка двойка- или за време, или за бройка повторения. След това всички се местят с по един пост напред, като работилите първи стават почиващи. Така, докато всички завършат първия кръг. При индивидуално изпълнение на кръговата тренировка, се ползва часовник, за да се измерва почивката- 20-30 секунди.
Как да изградим нашата кръгова? Едно от най-големите предимства е, че може да се прави навсякъде- докато сте на почивка- на плажа, в планината, в хотелската стая; в парк; в зала. Иска се малко въображение. Избирайте многоставни упражнения, а не изолиращи. Смисълът е в натоварването на цялото тяло.Важни са естествено целите и желанията, така че универсална рецепта за всички не мога да дам. Ето обаче нещо примерно:
15 лицеви опори
15 клякания
20 коремни преси
30 секунди интензивно скачане на въже
Почивка 20-30 секунди между сериите, 120 секунди между кръговете, 3-4 кръга.

И като обобщение- неслучайно започвам с кръговата тренировка и я наричам “базата”. Тя е подходяща за начинаещи, за хора, претърпяли контузии и възстановяване, за хора с динамичен начин на живот, които нямат повече от 30-40 минути на ден за спорт, както и за хора, занимаващи се активно с други спортове(бойни, колективни). Очаквам вашите коментари тук, както и имейли на yassenkraychev@abv.bg ! Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Метаболитна тренировка | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top