Възстановяване

Спортни травми- предпазване и лечение

Здравейте! Както по повечето въпроси, и по този за спортните травми, в Интернет изобилства от информация. Аз обаче както винаги ще ви дам един, надявам се, по-различен поглед- от практическа страна. Всеки, занимаващ се с някакъв спорт, неминуемо ще се сблъска с контузиите. Затова е необходимо да знаем как да се справяме с тях и как да ги предотвратяваме. Психическата нагласа също е много важна. Всеки спортист е свикнал на болките, характерни за спорта му. Това не пречи и на обикновения любител да бъде подготвен за евентуални травми. Ако превръщате една болежка в трагедия, ако нещо леко може да ви отклони от пътя и целите ви, това не говори никак добре за вашия характер.
През годините във футбола, а и след това, съм се сблъсквал с много травми, слава богу повечето не тежки- разтежения, навяхвания, схващания, повърхностни наранявания, натъртвания(и един път отчупване на парченце от костта на палеца на крака, но това е друга тема 😀 ). Ето защо уверено пиша тази статия. Още нещо, което е много важно – аз не съм лекар!!! Всичко, което четете в публикацията е с информативна цел. Всеки сам преценява с какво може да се справи сам и с какво- не! Аз давам моя поглед, който съм оформил чрез практиката.  И така – да продължаваме по същество. Няколко съвета относно превенцията:

Загрявката – винаги я поставям на първо място. Не подготвите ли мускулатурата си адекватно за предстоящите натоварвания, вероятността да направите контузия се повишава неимоверно. Давам пример, който всеки може да направи- опитайте в състояние на покой от позиция “прав” да докоснете пръстите на краката си. Сега направете лек крос 1-2км , поскачайте на въже и опитайте пак. Има ли разлика в резултата? А в усещането в бедрените мускули? В кой от двата случая бихте разтегнали/скъсали мускулни влакна по-лесно? Реторични въпроси.
Психическа нагласа за тренировката- също много важна. Ако тренирате с партньор, който е по-силен от вас в дадено упражнение, не се “лъжете” по него. В спорта не е срамно да си по-слаб. Срамно е да опитваш неща, които не можеш- тогава става и смешно. Отделно от това, дори по принцип да имате силата за дадено движение, не се ли чувствате добре, подходете внимателно към него. Признавам си, че много пъти съм играл или тренирал болен- с кашлица, хрема и т.н. Не го казвам ,за да се хваля- просто винаги съм си преценявал точно състоянието.
Възстановяване- тук включвам всичко, което помага на организма да се върне в нормално състояние след физическо усилие- от храненето до масажите и почивката. Приемането на правилните вещества преди и след спорт е много важно, за да се предпазите от контузии, а по-леките да отшумят бързо или изобщо да не ги усетите. Пример е мускулната треска- микроразкъсвания на мускулните влакна, “атакувани” от млечната киселина. Не приемете ли достатъчно аминокиселини и витамини, това състояние ще продължи доста по-дълго.

Толкова за превенцията. Преминаваме към лекуването на травмите. Тук ще бъда малко по-абстрактен, няма да се впускам в описание на това какво точно представляват схващанията например. Давам ви сбито доста неща от практиката.

Какво е добре да имаме винаги вкъщи? Отделно от нормалната аптечка(която също поддържам), вкъщи имам и т.нар. от мен спортна аптечка. В нея държа ластичен бинт, обикновен бинт, лечебни гелове, масажен гел. В хладилника има винаги 2 тарелки лед. Това е достатъчно за лечението на леките травми. Да разгледаме най-често срещаните:

разтежение- това е една от най-неприятните контузии. Изразява се в разкъсване и преразтягане на мускулни влакна, в резултат на което се получава остра болка и ограничаване на движението в ставата, която обслужва мускулът. В зависимост от степента на засягане на-доброто лекарство е почивката. Можете и да рискувате според това къде е разтежението, но  всяка физическа активност ще забави възстановяването. Гелове като Диклак и Дийп рилийф са подходящи, но не очаквайте чудеса от тях. И тук мога да се “похваля”, че не съм спирал тренировки при леки разтежения- на адукторите, на четириглавия бедрен мускул, но не го препоръчвам! Помагал ми е няколко пъти мой учител по физическо, който се занимава със спортни масажи. Той работи директно върху засегнатото място, болката е много голяма, но ефектът е поразителен. След такава интервенция се чувствате все едно са ви сложили нов крак…
Натъртване и леко навяхване- тук първото нещо, което трябва да се направи, е да се наложи удареното място с лед. Кубчетата се слагат в кърпа, държат се 10-15 минути върху натъртеното, след половин час процедурата се повтаря. Това през първите 24-36 часа. Междувременно може да се стегне леко с ластичен бинт. След като подуването спадне(ако има такова), може да се маже с гел- например Неокс.
мускулно схващане- тук се започва още на място- добре е да приложите леко разтягане на болния мускул. Ако става въпрос за прасеца например- хващате пръстите на краката(в контрашпиц) и издърпвате. След малко ще почувствате леко облекчение, но продължите ли активна дейност, схващането най-вероятно ще се прояви отново. При първа възможност легнете и наложете мястото с лед. В повечето случаи схващанията минават безпроблемно по този начин. Аз обаче имах една ситуация, в която крампата явно беше доста сериозна. В някакъв мач бях набрал скорост(спринтирах с топка в крака) и бях спънат отзад с лек удар в прасеца. Резултатът беше доста силно схващане и много болка. Лекарят на мача ми предписа лед  и лекарството All Gone- разтворими таблетки, които имат и обезболяващ ефект. За 2-3 дни бях готов.
мускулна треска- това е обичайно и често срещано явление при всички спортуващи. Минава с добра храна и по желание- разтриване с масажен гел. Аз ползвам т.нар. леден гел мента- немски е, струва 2-3лв в аптеките.

настинки- възможно е да достигнат всеки- независимо дали спортувате на открито като мен или в зала. Относно тренирането навън и предпазването от простуди съм писал повече тук.

Това е от мен засега по въпросите за травмите. Надявам се да съм ви бил полезен! Поздрави и успех.

11 Коментари

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top