Тренировки

Тичане- на пътека или навън?

Вече писах за тичането като едно от най-присъщите и естествени за човека спортни занимания. Днес добавяме един друг ъгъл към кросовете- как е по-добре да ги изпълняваме- на бягаща пътека или навън.

 

Нека започнем този сравнителен анализ:

Тичането на открито е по-натоварващо , тъй като липсва движение на повърхността, върху която стъпваме. Движението на пътеката намалява напрежението.
Пътеката “изнежва” ходилата, които така или иначе при съвременните хора са достатъчно крехки, поради използване на добри обувки, ходене по равни терени, употреба на автомобили и друг транспорт. Нервните окончания на стъпалата са предназначени, за да коригират всяка наша стъпка. Ако стъпвахме по един и същи начин винаги, щяхме да ходим с рани по краката. Тичането навън предполага все пак разнообразен терен(паркови алеи, тротоарни плочи, пръст, трева), които стресират стъпалото и го карат да се адаптира и да се калява.
Тичането на пътека е монотонно и скучно, но пък се поддържа еднаква скорост(не може несъзнателно да намалим темпото).
Кросът на открито е на свеж въздух, много по-добре от залите, които колкото и добре да са климатизирани, не могат да осигурят количеството кислород, което има навън.
Тичането в парк или по улиците е по-интересно. Вниманието винаги се отвлича от заобикалящата среда и сме способни да тренираме по-дълго, преди да усетим умората.
Във фитнес залата сте предпазени от атмосферните условия. Дали това е плюс, всеки преценява сам за себе си. Според мен е голям негатив- от гледна точка на функционалност, усещане, емоции. Показвал съм ви неведнъж, че не ме интересува какво е времето навън. 🙂
Хора с наднормено тегло е добре да избягват тичането по твърди настилки. От тази гледна точка пътеката е по-добрият избор, а защо не и друг вид кростренажор(поне до сваляне на част от излишните килограми). Правилните обувки също са много важни.
Голямо предимство на кросовете навън е, че не струват нищо.

Това е от мен за днес! Всеки само може да прецени какво му върши най-добре работа относно тичането. Ако статията ви е харесала, ще се радвам да я споделите в социалните мрежи чрез бутончетата отдолу!

 

Поздрави и успех!

2 Коментари

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top