Лайфстайл

Хранене при ученици и студенти

 
 

Това е темата ми днес – хранене при ученици, студенти, и общо взето всички хора, които попадат в една или и в двете категории:

лица с ограничено време и невъзможност за свободна промяна на графика
лица с ограничени финансови средства

В много форуми и сайтове за фитнес се коментират диети, но осигуряването на спазването им рядко се коментира. Вероятно много хора ще ме критикуват с мотиви от рода на “трябва воля”, “има ли желание, има и начин”, но аз все пак скачам в дълбокото и казвам нещата така, както ги мисля  и виждам. Освен това си признавам, че храненето за мен е най-големият проблем! Старая се да напредвам и в тази област, като посредством блога всички ставате свидетели на това.
Още нещо за онлайн пространството – масово излиза, че сума хора си закусват по 200-300 грама овесени ядки с яйца и не знам какво още. Тук имам два въпроса(и започвам по същество темата си) – знаете ли как се изяжда такова количество овес; какво работят тези хора, които могат да отделят време за 5-6 хранения на ден. Както и да е, заповядайте да четете нататък.

 

Най-важното нещо, към което уважаемите ми колеги студенти и учениците трябва да привикнат, е това да си носят храна от вкъщи. В консуматорското общество, където оборотът със сандвичи, пици и прочие въглехидратни боклуци е супербърз, е доста трудно да се пречупиш. Но, разберете едно – не е срамно да не си купуваш, срамно е да си даваш парите за глупости. Така разсъждава умният и практичен човек. Освен това правите 2 в 1 – хем се грижите за здравето и визията си, хем дори спестявате. А и ето още една гледна точка – да речем, носите си сандвич с месо и домати(от къщи), което е по-евтино от нещо от лафката; в малкото междучасие за сметка на това ядете бадеми, които далеч не са евтини. Просто гледайте на храненето като на такова, а не като белег за социален статус. Казвам тези неща, защото знам каква е именно спирачката за много млади хора. Но знам също, че моята аудитория е интелигентна и разбира какво имам предвид. Което е страхотно.

 

Вторият голям проблем за учениците и студентите са финансите. С ниски доходи от работа/родители, живот под наем или в общежитие, не всеки може да си позволява качествена храна. На пръв поглед.
Никой не оспорва, че храната(и всичко) в България е адски скъпо. Но от всяка ситуация има изход. Ако следвате моите 5 съвета за здравословно хранене, автоматично ще си освободите пари, които да пренасочите в по-полезни храни. Ето списък на основни храни, които се комбинират лесно, предлагат се на разумна цена и имат висока биологична стойност:

Яйца – най-качественият протеин, пълни с цялата гама витамини. В яйцето има всичко необходимо за развитието на организма.
Свинско месо от бут – да, не е толкова крехко, но може да се намери в големите вериги и за 7лв килограма. Ясно е – източник на протеин.
Кисело мляко – източник на протеини, мазнини и въглехидрати в приблизително равни количества, върви към много ястия, може да се приготвя и на айрян.
Овесени ядки – евтини, доставят бавни въглехидрати, фибри и растителен протеин.
Хляб – да, едва ли ще го прочетете в някой фитнес сайт, но аз не виждам толкова лошо в хляба. С него приемате въглехидрати и малко белтъчини, но засища и върви с яденето. Освен това по нашите земи хляб се  яде от векове.
Картофи/ориз – необходим си е източник на въглехидрати, според нуждите ви преценете кой да бъде той. Тези стоки не са скъпи, а се получават добри гарнитури.
Банани – източник на бавни въглехидрати(бързи – ако са презрели), освен това на калий и магнезий – важни микроелементи.
Мед – само от проверени хора, струва 8-9лв за буркан. Слагам го в списъка, защото можете да го ползвате преди тренировка за енергия , а след нея – за предизвикване на инсулинов пик за следтренировъчното хранене.

Това е от мен за днес. Надявам се статията ви е била интересна и полезна! Очаквайте още рецепти и идеи от мен в борбата за по-лесно и качествено хранене!

 

Поздрави и успех!

4 Коментари

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top