Лайфстайл

За работещите на бюро…

 
 

Не можах да формулирам по-точно заглавие. В тази публикация ще дам някои идеи на хората, които се налага да стоят дълго време седнали. Това е доста голяма таргет група според мен – всички, които работят в офиси или у дома пред компютъра, на машини, занаятчии и т.н.

 

Материалът е по идея на моя читател Десислав Павлов, който работи в IT сферата. За тези от вас, които имате болки в гърба, схващания, болки в кръста – следващите редове са за вас!

 

Откъде идват физическите проблеми? Причината е в дългото принудително стоене в една поза. Логично една част от мускулатурата се натоварва повече, става хиперактивна, т.е. мускулният тонус е много по-висок, а влакната съкращават дължината си, “натягат” се. И ето ви едно перманентно схващане, причинено от “превъзбудения” мускул. Други мускулни групи пък губят всякакъв тонус. От тези две явления следват характерни изменения в стойката, а после идват болките. Най-болезнените зони са раменният пояс(включвам и врата тук) и гърбът(включвам и кръста).

 

Какво може да се направи по този въпрос? Ето моите идеи:

Започнете да спортувате поне 2 пъти седмично. Необходимо е обаче това да става по умно изработена програма, в която да са предвидени подходящи упражнения. Необходимо е да се работи за мускулите на гърба и да се процедира много внимателно. Няма да коментирам повече, защото всеки случай е индивидуален. Но така или иначе спортът може да повлияе позитивно.
Наред със спорта, е добре да се прави стречинг. Тук ще ви препоръчам 3 упражнения за разтягане:

Първото всъщност не е толкова за разтягане, колкото за мобилност в раменния пояс. Нужен ви е шал или дръжка от метла. Започнете с шал по-добре. Легнете по корем на пода, пръстите на краката в контрашпиц забийте в земята, гърдите изпъчете напред и нагоре. Ръцете държат предмета на ширина, малко по-голяма от тази на раменете, изпънати са напред. Целта е да се превъртят ръцете до кръста, без да се сгъват в лактите. Може да ви е трудно, може да боли, но опитвайте. Ако не успявате, помолете партньор лекичко да дърпа уреда и да ви насочва, като разбира се, това не става силно. Лека-полека ще успеете да завършите движението. Правете 2-3 серии по 6-8 повторения. Ще усетите много голяма стабилност и облекчение в областта на рамената, а и на целия гръб.
За второто упражнение ще ви е необходим партньор. Легнете по гръб на пода, ръцете дръжте плътно на земята, разперени навън(като буквата Т). Свийте краката в колената и помолете партньора да притисне колената към гърдите ви. Не отлепяйте ръцете от пода!
Може би най-проблемната област(за 99% от хората) е вратът. Него можете да разтягате сами, само без резки движения. Напред, наляво и надясно, като си помагате с ръцете.

В офиса можете да изградите много полезни навици. Използвайте всяка свободна минута за разходка. Дори да е по коридор/стълби, ще има ползотворен ефект. Проветрявайте работното място на всеки час-два за по няколко минути. Това ще има здравословни ползи, отнасящи се до имунитета и тонуса ви. Ако работите у дома, или пък имате голяма обедна почивка, използвайте това време за фитнес/тренировка. Имате ли възможност, правете 5-10 минути общофизически упражнения(стига да ви го позволява службата). Вземете си антистрес топка и я дръжте до бюрото си. Освен, че ще разпускате с нея, ще раздвижвате пръстите и предмишниците, с които именно пишете по клавиатурата.
Хранете се. Имате страхотното предимство да работите в офис, където можете да си носите правилните храни, а не да се чудите какво да ядете. Няма срамно да си носиш от вкъщи, тъпо е да ядеш боклуци и да даваш пари за тях на всичкото отгоре.
Грижете се за очите си! Старайте се на всеки час за 5 минути да се отпускате назад и да затваряте очи. У дома ограничавайте работата с компютри и смартфони.
Мислете за правилната позиция на тялото. Може да ви звучи смешно, но още от днес започнете. Наблюдавайте се във витрините на магазините, а когато сте седнали, мислете за кръста, гърба и рамената. Колкото повече минути “усвоявате” правилната стойка, толкова повече тя ще става вашата естествена. Оттам – по-малко болки и дисбаланси!
Спете на качествен матрак и на достатъчно голямо легло. Нямате ли пълноценен сън, отидете ли схванати на работа, едва ли ситуацията ще се подобри в офиса.

Това са моите идеи за вас. Ако са ви допаднали, или дори след време – помогнали, ще се радвам да го разбера. Ако искате да помогнете за популяризирането на блога, споделете статията в социалните мрежи.

 

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top