Възстановяване

Сън и контузии

 
 

Здравейте, приятели! Знаете, че СИЛЕН не е просто сайт за фитнес, а място, където се старая да обхвана много аспекти от живота на хората – от обикновени спортуващи до професионални атлети. Ето защо днес се спирам на темата за съня и контузиите. Първо, тези две явления са познати на всеки. И второ – от личен опит съм забелязал връзка между тях.

 

Спортувам откакто се помня човек и в случая материалът ще се базира по-скоро на личен опит и наблюдения, отколкото на истинска наука. И все пак, ето нещо по темата за съня като начало, на достъпен език – ЩРАК. Освен това много полезни идеи и обяснения съм откривал при небезизвестния Пол Чек. Той говори за няколко вида почивка, от която се нуждае всеки трениращ. Развива темата доста пространно, като взима предвид циркадните ритми, сезоните и други величини – можете да браузнете в Ютуб и да видите лекциите му. Има какво да се научи. Основната му идея е, че човек трябва да си дава сметка за възстановяването и да съобразява тренировките си спрямо него. Разграничава различни видове почивка – активна, пасивна и пълна почивка(сън).

 

Но да се върнем на моите наблюдения. Забелязал съм, че когато съм недоспал в по-продължителен период от време(може би, защото тялото ми е по-голямо имам нужда от над 8 часа сън, за да се наспя истински), задължително имам проблеми с контузии. Не става дума за сериозни травми, не става дума за нещо непривично, което съм правил. Просто дори при рутинни упражнения с обичайна интензивност, се проявяват леки разтежения, болки тук-там, стари контузии се обаждат. Очевидна е за мен връзката между пълното възстановяване и пълноценния сън. Давам си сметка, че аз върша много други неща, не съм професионален спортист, за да мога на 100% да се отдам на тренировките и възстановяването. И мисля това е есенцията на този материал, моят призив към вас за пореден път- слушайте тялото си и си давайте сметка за закономерностите. Замислете се – може ли да карате колата си постоянно в “червеното”, а да не я обслужвате навреме? И да очаквате, че тя ще работи винаги перфектно и няма да гръмнете двигателя? Не, нали така? А човешкото тяло е доста по-сложна “машина” от автомобила, да не говорим, че имаме и психически преживявания и емоции, които също се отразяват.

 

Докато обмислях тази публикация, се замислих, че когато съм по-свободен(лятото), определено ще направя и документирам нещо като “анаболни уикенди” или просто някакви опити за акумулиране на енергия, като ще измеря резултати в някои упражнения като метод за оценка на свършеното. Така че, ако тези теми са ви интересни и важни(мисля, че за тези, които четете тук, това е така), следете СИЛЕН!Ако пък мислите, че мога да съм ви лично полезен с нещо, разгледайте секция Услуги на сайта 🙂

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top