Лайфстайл

Да слушаме тялото си! /Хранене/

 
 

Здравейте, приятели! След поредната кратка пауза, днес подновявам активна работа по блога. Реших да ви споделя едно мое наблюдение. Много често в клипове или статии казвам “нека слушаме тялото си”. Това обаче може да се приеме по различни начини и то доста от тях да не се връзват с концепцията за здравословен и уелнес начин на живот.

 

Какво имам предвид? Ами например това, че тялото ни честичко ни казва да ядем Макдоналдс. Или чипс. Или сладолед. Или да прекалим с алкохола.Ето тук трябва да се прави важното разграничение. То е между истинските и автентични усещания и “позиви” на организма и “насадените” или придадени отвън вкусови желания. В случая, особено на запад, но тази тенденция прониква и у нас, децата от малки биват хранени с бърза закуска, която обаче лесно и бързо изгражда “вкус” към нея. Аз оприличавам ситуацията с наркозависимостите. Да, да ядеш хамбургер, когато си на 4 години, е по-вкусно и лесно, отколкото да ядеш варени яйца. Тук вече опираме и до ролята на родителите, които дават насоката на децата си.

 

Какво е решението(плюс някои примери)? Когато сме подложени на някакви натоварвания, дълги преходи, обиколки, усещаме необходимост от…най-често шоколад. Защо ли? В случая не става дума за гореописаната зависимост(макар че и към шоколада определено се развива много силна такава), а за това, че мозъкът изпраща сигнали, че му трябва захар, за да продължи да работи и да има тялото енергия да продължи. Ето тук е нашата роля да се усетим и да дадем нужните макронутриенти. Когато обаче стоим пред телевизора и ни се дояжда сладолед, е добре да осъзнаем, че това е или от скука, или от наложените ни навици, стереотипи, реклами и масов вкус. Давам пример с бременните жени и народната мъдрост, че на бременна не се отказва нищо. Защо ли? Ами защото е твърде вероятно(ако жената не спекулира, но това е съвсем друга тема, която не ми се иска да коментирам, а и не е тук мястото) мозъкът на родилката да “иска” храни, които съдържат важни вещества за развитието на бебето. Или пък такива, които съдържат дефицитни макро и микронутриенти. Толкова е просто! Стига да разберем, че тялото ни е една доста сложна и съвършена лаборатория.

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top