От Кухнята

Енергия назаем!

 
 

Здравейте, приятели! Днес реших да напиша този материал, след като известно време си го систематизирах в главата. Става дума за “източници на енергия”, които голяма част от населението на света употребява. Слагам израза в кавички, тъй като възбуждането на нервната система в случая е нещо съвсем друго от това, което прави захарта, например. И друг път съм споменавал, че кофеинът е допинг – над определени нива в организма и…ви взимат медала от Олимпиадата 😉 Целта на този материал е да даде лични впечатления и да ви помогне да си изградите мнение при избора на тонизиращи напитки.

 

И така, да започваме:

Кафе – една от най-популярните напитки в света. Писал съм доста материали за него – тук, тук и тук. Затова няма да се спирам подробно. Само ще повторя, че кафето трябва да е “нормално” или късо и да се пие бързо, за да се извлекат максимално ползите от него(а и за да му се насладите на вкусовите качества).
Чай – зелен, черен, билков – разбира се, зависи от вида на чая, но така или иначе доста от чайовете са енергизиращи. И при тях това се дължи на кофеина, който обаче е значително по-малко от този в кафето. И тук в допълнение има антиоксидантно действие. Ето една рецепта от блога.
Какао – още един източник на “енергия назаем”. Този път обаче кофеинът не е главният виновник. Тонизиращото действие идва от теоброминът, който е лек стимулант на нервната система. При какаото липсва т.нар. от мен “кик”. По-скоро то е подходящо за след тренировка или ако ви трябва по-спокойна енергия вечер(за учене или работа например). Двата ми съвета са – купувайте си истинско какао(а не нескуик или разни с примеси за по 50ст) и не го ползвайте преди тренировка – едва ли ще ви даде достатъчно мигновена енергия.
Енергийни напитки – няма да казвам имена, те са безброй. Тук включвам и колата. Нарочно ги оставих за накрая, защото са отвсякъде “в темата”, но за мен са пълен боклук. Пълни са със захар, произходът и Е-тата са доста съмнителни, имат огромни дози кофеин, а в добавка към това и други активни вещества. Признавам, че преди съм имал периоди, в които съм ползвал такива отрови ежедневно(в прогимназията и 8-и и 9-и клас), но сега я пия 2 в годината, я не. Правя го понякога, в редките случаи, когато съм в дискотека, тъй като често и не консумирам алкохол. Но като се замисля, алкохолът е по-добре от “Червен бик”, “Чудовище”, “Акула” и т.н. 😉
Кофеин на таблетки – вариант да вземете само активната съставка… Не съм ползвал, но и не виждам много смисъл. Да не говорим, че с кафето, чая и какаото имате и здравословни ползи освен тонизирането.

Това е от мен за днес! Ако статията ви е харесала, ще се радвам да я споделите с приятелите си в социалните мрежи!

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top