Тренировки

Стъпвайте леко!

Здравейте, уважаеми читатели на СИЛЕН! В тази публикация обръщам съвсем накратко внимание върху нещо, което забелязвам у много спортуващи и което не ми харесва – начина на стъпване при тичане. Тук няма да навлизам в спора на пръсти или на пети се приземява крака, както и върху други детайли от тичането като механика. На мнение съм, че всеки трениращ има малко или много различен стил на бягане и всичко е ок, когато не води до болки и травми.

 

Едно обаче е сигурно – стъпването трябва да бъде много леко. Показател е шумът, който издава тичащият. За съжаление доста често покрай мен минават хора, думкащи като коне по асфалта. Ето тук нещата загрубяват – кросовото бягане е високочестотна нискоинтензивна дейност – т.е. многократно се повтаря едно и също движение. И ако стъпването е “тежко”, то това неминуемо ще доведе до проблеми. Какви могат да бъдат те- трудно е да се каже- натъртвания, които да станат хронични, мазоли, плоскостъпие и..болки във всякакви части на тялото. Да, точно така! Не забравяйте, че организмът е една цяла система и често пъти става така, че един травмиран глезен може да е причина за болки в кръста, да речем. Но това е друга, дълга и много сложна тема.

 

Старайте се да стъпвате леко на земята, купувайте си качествени обувки за спорт(да, не пестете пари от това!) и се наслаждавайте на тичането дълги години.

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top