От Кухнята

Супер рецепта за спортна напитка

Стартира новата поредица #кухнятанасилен ! В първия брой ви представям много готина рецепта за спортна(а както ще видите по-надолу и ежедневна) напитка. Приготвя се лесно, супер вкусна и евтина – все важни неща за любителите на спорта и здравословния начин на живот.

И така, направо към необходимите продукти:

  • 1 пакетче “Фитнес чай” – намира се по аптеките и в Кауфланд – във всяко има стрък билки, сред които и бабини зъби(трибулус терестрис)
  • 1 пакетче чай каркаде – не е традиционна билка, затова няма друг вариант освен купена от магазина. Много вкусна и ароматна обаче!
  • Щипка сол – аз ползвам хималайска…без да твърдя, че е по-полезна от обикновената
  • Парче лимон – може и повече според вкусовите предпочитания
  • Захар – не уточнявам колко, защото зависи с каква цел ще ползвате напитката. По-подробно четете надолу.
  • 500мл вряла вода

20151101_150810

Начин на приготвяне:

И един трик, който открих наскоро – правя напитката директно в иноксов термос. Така се задържа топла, освен това не губя ценните съставки като витамин Ц, които се окисляват. По този начин имам какво да си пия дълго време – в колата, у нас и на тренировка.

За кого е предназначена тази напитка? 

  • Спортуващи, които искат да покачват мускулна маса и/или тренират интензивно и се нуждаят от бърза енергия по време на тренировка – за тях препоръчвам следното – да добавят 30-40 грама захар на половин литър вода! Това е горе-долу съдържанието на прости въглехидрати в популярните изотоници като Изостар, 4MOVE, Powerade  и т.н. Използвайте кафява захар, ако искате да сте още по-здравословни.
  • Спортуващи и хора, които искат да се хидратират през деня и по време на тренировки – хубавото е, че можете да варирате със съставките. Когато няма да тренирам, аз си я правя с 1 пакетче захар, колкото да неутрализира щипката сол. Така има само 3-4 грама въглехидрати, които нито ви бъркат кръвната захар, нито носят излишни калории.
  • Хора, желаещи да се откажат от купешките напитки, пълни с бои и захари и търсят здравословни алтернативи.

Защо е СУПЕР? Ами защото знаете какво слагате. Имате пълен контрол върху приготвянето и съхранението. Ако не желаете бабините зъби, използвайте жълт кантарион, той има тонизиращ ефект. Не на последно място – цената е нищожна. Половин литър струва под 30 стотинки, като реално взимате всички позитиви на спортните напитки от магазините(с изключение на повечето витамини), а на всичкото отгоре знаете произхода на продуктите. В добра витаминна формула винаги можете да инвестирате.

Опитайте и ми напишете в коментарите дали ви е харесала! Ако сайтът с новата визия ви допада, ще се радвам да споделите статия в социалните мрежи.

Поздрави и успех!

20151101_151436

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top