Лайфстайл

Да си водя дневник?!?!

Преди години и аз бих реагирал негативно, ако някой ми беше казал, че може би е полезно да се води тренировъчен дневник. И не само, но за това – малко по-долу. От днешна гледна точка нямам никакви съмнения и ето защо пиша този материал – за да съм полезен както на започващите сега да тренират, така и на всеки, който иска да постигне по-лесно целите си и да не се самозалъгва.

Няма да се впускам в подробни обяснения какво представлява един дневник. На вас оставям и преценката какъв да ползвате – “цифров” или “аналогов”, сиреч в смартфона или на хартия. По-важно е да се спра на типовете дневници, които най-често трябва да използват спортуващите. Да започваме!

  • Тренировъчен дневник – най-важен от чисто спортна гледна точка. В него записвате по дати всяка серия и повторение, които правите в залата/на площадката/пистата. Отделно в дългосрочен план може да се окаже важно да добавяте и бележки относно ефект, физическо състояние, травми, резултати и прочие. Като споменах дългосрочен план – това е основната функция на тренировъчния дневник – да ви даде възможност да следите постиженията си, да знаете кое работи и кое не. Не на последно място, тези записи могат да имат дисциплиниращ ефект. А когато погледнете в страниците назад(стига да сте постоянни), ще имате готови работещи програми – лично ваши, пречупени през собственото тяло и опит.

20151111_094724

  • Дневник за храненето – полезен както за тези, които искат да свалят, така и за тези, които искат да качват тегло. За останалите или неспортуващите обаче също може да изиграе добра роля – при лечение на заболявания, за откриване на проблеми като лактозна, глутенова или друга нетолерантност, проблеми със стомаха, главоболие и какво ли не още. Хубаво е да следим какво “вкарваме в системата”, тъй като здравето и кондицията ни пряко зависят от това, а освен това лесно можем да правим промени. За хората като мен, които търсят повече маса, има дисциплиниращо действие. Лицата на калориен дефицит биват улеснени сериозно – записват всичко, така че фрешчето и млякото с нес не минават под категорията “сутринта нищо не съм ял”.
  • Дневник за водата – това е нещо, което първо ме забавляваше, а сега го оценявам високо. Ползвам приложението Water your body за Андроид – много простичко, има календар, графики и напомняния. Въпреки че цял живот се занимавам със спорт, чак на 24 години осъзнах колко малко вода съм пил всъщност. А тя, след кислорода, е това, без което животът е немислим. Все още ми е трудно да пия колкото ми се иска, но имам напредък.

Screenshot_2015-11-12-18-08-32

Като заключение – няколко неща. Има програми за смартфоните като My Fitness Pal, с които можете да следите всичко, описано по-горе. Това обаче засега не е вариантът за мен – важно ми е да е удобно, интерфейсът да ми харесва и да не се чувствам затруднен и обременен от постоянни напомняния(и без това телефонът звъни много, хора ми пишат, поддържам Фейсбука и т.н.). Другото, което искам да отбележа – никой от тези дневници не дава конкретен мигновен резултат. Това са стратегии за мислещи хора, които искат да постигнат здраве и спортни успехи в дългосрочен план. Аз лично съжалявам, че не съм имал треньор, който да ме “светне” и да ме насочи.

Ще се радвам долу в коментарите да ми споделите и други приложения за мобилни устройства, както и какво мислите за статията. Аз отивам да си попълвам дневника! 😉

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top