Лайфстайл

Идеята СИЛЕН

Няма как да не сте забелязали, че след рестарта на СИЛЕН всеки посетител при първите две отваряния получава изскачащ прозорец, съдържащ видеоклипче, именувано Идеята СИЛЕН. И все пак, ето го отново, защото то е основата на тази публикация…и на блога…и на всичко 😉

В този материал ще разгледам стълбовете на Идеята. Защото те са важни за мен и за хората с подобен начин на мислене.

Отговорността за здравето и щастието ни е лична

Колкото по-бързо се разбере, толкова по-добре. Да оставяш грижата за здравето си в чужди(или ничии ръце) е меко казано безотговорно. Няма как да следвате съветите на Гала и да очаквате впечатляващи резултати. Всичко трябва да минава през проверка, анализ и личен опит. Ако се замисляте за тялото си едва когато стигнете до лекар, вече е късно…твърде късно. По-добре да се пазим здрави и в кондиция, отколкото да се запуснем и след това “да гоним дивото”. С щастието е същото. То не се купува, нито осигурява от другиго. Писал съм преди за мои идеи за справяне с депресия – липсата на щастие е въпрос на избор. Разбира се, търсенето на помощ, е “част от играта”, но предаването на отговорността в ръцете на друг е грешно. Никой не знае по-добре от самите вас как да постигнете удовлетворение.

Пренебрегването интелекта на тялото е грешка

Вижте колко логично вървят нещата – прочетете отново последното изречение от предишния абзац и заглавието на този. А сега ви предлагам и нещо друго – разгледaйте  тази картинка на централната и периферната нервна система.

Не ви ли прилича на цвете(мозък) със стъбло(гръбначен мозък), листа и корени(периферни нерви)? Защо тогава сме научени да ценим и даваме преимущество на информацията и данните, получени чрез съзнателното използване на главния мозък(“главата”)? А ако не поливате едно растение, колкото красиво да е то, дали ще живее добре? Това е вторият стълб на Идеята СИЛЕН – да се вслушваме повече във вътрешния си глас. Понякога трябват само няколко съзнателни действия, за да “рестартираме” и да се научим как да го правим. Личен пример мога да дам с много неща – да речем яденето на захар и сладки неща. Спирате да ги консумирате в количества над минималните ииии…съвсем скоро няма да ги искате. Опитайте, дайте си шанс и ще се убедите сами.

Младите спортисти и децата имат нужда от треньори, ментори и учители

Очевидна е девалвацията на ценностите и липсата на авторитети в нашето общество. И все пак аз мисля, че бъдещето е в ръцете на младите. Другото е противоестествено, просто нямаме друг избор. Ето защо е добре да има други хора, освен родителите, които да напътстват и учат децата. Това важи с още по-голяма сила за спортистите. В подкрепа на тези твърдения препращам и към нещо, научено от Елиът Хълс, но базирано на трудовете на Джоузеф Кембъл – т.нар. “пътуване на героя”(Hero`s journey). За какво става дума – след анализ на свещени книги, митове, легенди, произведения на изкуството, Кембъл формулира един повтарящ се мотив – героят отрасва в семейството си, след това пожелава приключение, тръгва на път(извън семейството си), по пътя среща врагове, а след това учители и помощници, които да го напътстват и наставляват, да се пребори с противниците си и накрая да се върне с някаква ценност или благо при близките си. Настрана от тези философски наблюдения – всеки млад човек има нужда от помощ и подкрепа. Аз съм имал щастието да срещна много правилни хора, но с времето усещам, че са ми липсвали такива в дадени моменти, особено във времето на юношеския футбол. Ето защо това е важна част от Идеята СИЛЕН, както и от блога.

Наученото в спорта се пренася в живота

Не че спортът не е част от живота, напротив! Но качествата, придобити на терена/в залата изграждат характера като цяло и после човек действа инстинктивно, без да се замисля. Става въпрос за принципни неща – отношения с другите, мъжество, постоянство, дисциплина. Тук мога да пиша безкрайно, но няма да го направя, защото мисля, че е лесно за разбиране.

Човешкото тяло е едно цяло и трябва да се третира като такова

Липсата на този подход за мен е грешка, която допускат много лекари. Треньори също го правят, а това е понякога пагубно за спортистите. При контузия, глезенът да речем, не трябва да се разглежда като нещо изолирано. Да, отокът е там, болката е там, но в дългосрочен план и погледнато холистично, той е част от система. От проблемът ниско долу тялото може да се види като кула от кубчета – несъмнено коляното ще компенсира, за да се запази балансът, оттам тазът, след него гръбнакът и накрая вратът. Този пример давам на прима виста, само за илюстрация. При лечение на дадена болежка аз за себе си съм разбрал, че трябва да се търси източникът, а не да се елиминират симптомите. Особено важно е в спорта да се мисли така, защото в дългосрочен план проблемите могат да станат сериозни и да попречат на пълноценното развитие на атлета.

Надявам се Идеята да ви харесва!

DSCN3182

Поздрави и успех!

4 Коментари

4 Comments

  1. Pingback: Сгъваем велосипед B-FOLD 500 | Silenbg

  2. Pingback: НОВАТА ВЪЛНА | Silenbg

  3. Pingback: НАВИЦИ | Silenbg

  4. Pingback: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – част 1 | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top