Тренировки

Odd object training и тридневен лагер на Копривките

В този материал ще ви споделя как прекарах по-голямата част от събраните почивни дни. От доста време аз и моите бивши съотборници от ФК “Тракия” Любо Савчов и Иван Манев обмисляхме да се качим пак до базата, в която сме карали няколко зимни подготовки. Това по различни причини не се случваше, но този път се роди идеята да направим посещение там, съчетано с кратък лагер – с тренировки, хранене, суплементация и т.н.

На мен цялата организация ми беше голям мерак, момчетата пристигнаха от София, натоварихме се на колата и…по пътя се скъса тръбата на ауспуха…но това няма нищо общо с лагера и спорта. Допърпорихме около 14ч до базата, която се стопанисва отново от футболен човек – бащата на бившия вратар на Локомотив Пловдив Васко Камбуров, или както го наричаме ние – бате Венко. Всичко откъм условия както винаги беше отлично – храна, настаняване и прочие. Винаги там се чувствам много добре – не знам защо, но не ме и интересува – важен е фактът.

Направихме няколко разнообразни тренировки – кросове по баирчетата наоколо, ускорения, спринтове, упражнения с ластици, упражнения с тежести. Като възстановяване използвахме стречинг, фоумролинг, хубава храна и подходящи добавки.

Втората основна идея за този материал ми е нещо, което се нарича odd object training – разбира се, можете да го “чукнете в гугъл”, но става дума за тренировки с премети със странна форма. Говорим за кегове от бира, камъни, трупи, гуми и т.н. В ютуб ви предлагам да разгледате по-старите клипове на Zach Even-Esh. В миналото, когато тренирах основно навън, ми се е налагало да използвам подобни техники, като не мога да скрия, че ми носят радост и ми харесват много – например – тук.

Като по-научна обосновка за приложимостта на този тип занимания, включително и за професионални спортисти):

 • Стрес върху нервната система – в добрия смисъл на думата, провокиране на мускулите да работят, което може да предизвика мускулен растеж и по-добри атлетични качества
 • Работа върху стабилизаторите – малки мускули, които осигуряват правилната стойка по време на изпълнение на упражненията. В някои случаи не се активират при работа във фитнес зала, но са супер важни в спорта
 • Натоварване върху пренебрегвани мускулни групи – например предмишниците. Предметите с необичайна форма могат да са хлъзави/обемисти, без удобно място за хващане, което ви предизвиква да работите по-силно с хвата.
 • Разнообразие и разтоварване – тренировките с odd objects са интересни, забавни и предизвикателни

Заниманията, за които говорим, могат да се използват за кондиционна подготовка – от каквато имат нужда всички спортисти – от шахматист до боец от UFC. Така направихме и ние – в гората попаднахме на отрязана с резачка трупа, тежаща двайсетина килограма. Отдалечихме се на 20м един от друг и веднага спретнах един комплекс – ето го:

 • 4-5 серии търкаляне на дървото по земята
 • 4-5 серии бързо носене на дървото стил “щайга” 😀
 • 4-5 серии напъди с трупата на рамо
 • 4-5 серии по 15 повторения раменни преси
 • 4-5 серии по 15 повторения бицепсово сгъване
 • 4-5 серии по 15 повторения бутане на дървото от лег с тесен хват
 • Завършихме с тази моя убийствена тренировка за корем.

Препоръчвам ви да пробвате од обджект трейнинг – за разнообразие, за кондиционна подготовка, за да разчупите тренировъчно плато или просто за забавление. Тествайте възможностите си, бъдете креативни, но и внимавайте. Каквото и да правите, имайте контрол върху позицията на торса си, както и върху предмета, с който се упражнявате…за да не стане белА 😉 А защо не и да спретнем едно конкурсче за снимка по темата във фейсбук и инстаграм!

Ето и няколко снимки от лагера:

20160305_110156

 

20160305_111404

 

И малко лиготии, няма как…

 

20160305_111438

Поздрави и успех!

2 Коментари

2 Comments

 1. Pingback: PING-PONG | Silenbg

 2. Pingback: #365fitpics | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top