Мотивация

НАВИЦИ

В интернет циркулира идеята, че нов навик човек формира за 21 дни. На каква база, какво проучване и как точно е достигнат този извод, аз не знам, но и не ме интересува. Защото знам,  че не е вярно.

На клиенти и познати винаги казвам, че мотивацията е нещото, което ни кара да започнем, а дисциплината- това, което ни кара да продължаваме. Мога да кажа, че съм експерт в дисциплината,  тъй като животът ми винаги е бил динамичен – учене, работа, тренировки, срещи, писане на блог, проекти и т.н. Но да се върнем на темата за навиците.

Трябват много повече от 3 седмици, за да можем да кажем, че сме изградили навик, който пък, както знаем, е наричан “втора природа”. А за здравословния начин на живот е изключително важно  да се придържаме ежедневно към доста правила.

Проблемът с неспазването на добрите навици(или поне тези, които сме приели за такива) е, че те рядко дават директен мигновен резултат. Давам елементарен пример – за да глътнете сутрин 2 таблетки рибено масло трябва да си налеете чаша вода, да посегнете към опаковката и не на последно място да отделите 30-40 секунди от ценното си време сутрин, за да ги изпиете. Закъснението за работа носи често мигновен негативен ефект, затова избягвате да го допускате. Приемът на Омега-3, от своя страна, има дълготраен полезен(и научно доказан от десетилетия) ефект върху много органи и системи, но…той не е очевиден. Поне не на пръв поглед. Ето защо дори аз, бързайки за някъде, понякога се поколебавам дали да не оставя омегите за по-късно. Но не го правя. Връщам се и най-спокойно си изпивам водата и приемам рибеното масло.

Ето три стъпки, чрез които да подобрим дисциплината си, иначе казано – да създаваме полезни навици:

  1. Създаваме си стройна система от възгледи и идеи за развитието и живота ни, към които да се придържаме генерално, като си даваме ясна сметка, че всички малки детайли са брънки от веригата. Дори да изглеждат безсмислени на пръв поглед, сещайки се за общия пейзаж, ще бъдем мотивирани да ги направим. Ето защо формулирах Идеята СИЛЕН.
  2. И все пак, идеите са едно, реализацията им – друго. Затова на помощ идват планирането и предварителната подготовка. За да ядем определен вид храна, който смятаме за полезна, трябва да я имаме подръка. За да не пропуснем тренировка, трябва да си носим дрехи и подходящи обувки, преди да идем в залата/парка.Необходимо е да създадем условия и среда, в която да спазваме навиците – дори бъдещите такива. Ако ще се стараете да пиете повече вода, купете си няколко стека с шишета – за вкъщи, за колата, за работното място. Купете си кана с филтър. Оставете си чаша до компютъра. Спрете да купувате газирано и сокове у дома. Разбирате за какво иде реч.
  3. Използвайте трикове, които ви се струват полезни лично за вас. Ето един такъв от мен за прием на повече вода например. Или привлечете на ваша страна смартфона си!

Това е от мен за днес! Надявам се статията да ви е била интересна! Ако е така, споделете я с приятелите си в социалните мрежи.

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top