Възстановяване

Разтежение на адуктор/”Футболна болест” – част 2

Преди няколко дни в част първа на материала засегнах някои въпроси с причините за получаване на разтежения в областта на адукторите(вътрешната част на бедрото). Днес искам да минем към практическите въпроси относно лечението на този вид травма, често срещана при футболисти.

Какво направих аз? 

Първо, преустанових игра. Продължаване на активност, свързана с натоварване на бедрото не само че носи болка, но е и предпоставка да влошите състоянието си или дори да скъсате мускула. Неслучайно при тези ситуации футболисти и на елитно ниво биват изваждани веднага. Нищо  не може да се направи, за да се “закрепи” положението.

След като се прибрах, стандартно сложих лед в една кърпа, завих я, натроших го и започнах да налагам болезненото място. 15 минути апликация, 15 минути оставях кърпата в камерата на хладилника и така 4-5 пъти.

В бързината дори снимах наобратно с телефона…

След това преминах към апликация с кинезиолента. Досега не съм лекувал тази травма с кинезиотейп, защото не съм страдал от нея в “ерата”, когато вече разполагах с въпросната благина. Почудих се апликацията на кой физиотерапевт да използвам и накрая достигнах до собствен вариант. Няма какво толкова да обяснявам, директно давам линк.

Не знам защо в клипа гледам като мишка 😀 Важен е тейпингът де! Но иначе можеше и по-красиво видео да заснема.

По-интересен и важен за мен бе ефектът от тази апликация. Веднага след поставянето почувствах по-голяма стабилност в зоната, което е напълно обяснимо. Ускореното възстановяване в следващите дни ми донесе не толкова изненада, колкото радост. Кинезиотейпът действа и при тази травма, което е чудесно. Още повече, че си стоя 4-5 дни без да мръдне и без нужда от замяна!

Ето линк от ИГ профила ми за демонстрация.

Междувременно мажех мястото с Deep relief гел. Следва да се има предвид, че тези гелове не са чудодейни и не трябва да се разчита единствено на тях за лечение, както и да им се приписват суперзаслуги по възстановяването. Да, масажът с тях е по-приятен, имат загряващ и облекчаващ ефект, но дотам. Казвам го, защото се рекламират масово в медиите и повечето хора ги приемат за панацея. Добрата новина е, че можете да ги мажете и върху кинезиолентата. Лошата е, че зоната от вътрешната част на бедрото е близо до слабините, което води до неприятно, а понякога и нетърпимо парене. Пробвано преди десетилетие.

По звука, който чух, и болката, която изпитах, не очаквах толкова бързо да отшуми разтежението. Казвам го, защото съм го претърпявал много пъти и травмата е хронична. Отдавам го до голяма степен на кинезиолентата. Вчера дори посетих фитнеса и направих тренировка за горната част на тялото. През предходните дни, разбира се, не съм тренирал.

Надявам се статиите ми да са ви били полезни. Ако имате въпроси, с радост  отговаряме на всеки във Facebook и Инстаграм.

Поздрави и успех!

 

3 Коментари

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


To Top