Възстановяване

Футболна болест част 3 – превенция

Дойде ред и на трета част от поредицата ми, посветена на футболната болест – или иначе казано, разтежението на адукторите. Логично ми се стори да напиша и няколко думи за превенцията. Важно е да отбележа, че на мен именно тя ми е куцала през годините. А занимаващите се с този спорт неминуемо са изложени на риск от травмата.

Връщайки се назад, виждам колко съм пропускал в областта на възстановяването – къде поради мързел, къде поради незнание и липса на някой, който да ми помогне и да ме напътства. Изхождам от позицията на човек, занимаващ се любителски със спорт, както и на такъв, който не разполага с медицински и рехабилитационен щаб на разположение – както са масово децата и юношите, занимаващи се със спорт в България.

botev-gigant5

Ето какво може да пробвате, за да имате по-здрави адуктори и да отсъствате по-рядко от терена

Първозагрявайте добре! Това важи за всеки спорт и всяка тренировка, така че няма какво да се коментира.

Второ, внимавайте със стречинга на вътрешното бедро. Излишното му разтягане преди натоварване може да го отслаби и да изиграе обратен ефект. Т.е. – или лек стречинг в тази област, или никакъв.

Трето – минаваме извън игрището – към възможностите на самомасажа и миофасциалното освобождаване. Използването на фоумролер преди и след тренировка запазва еластичността на фасцията и увеличава обсега на движение.

Четвърто – влизаме в залата и работата със съпротивление. Упражнения с ластици за вътрешното и външното бедро могат да заздравят и балансират мускулатурата. Все пак не трябва да се претоварва така или иначе доста използваната зона на вътрешното бедро. Отново и тук трябва да се спазват гореописаните точки, преди да се пристъпи към натоварване. Упражненията да се изпълняват бавно, контролирано, в няколко серии по 10-15 повторения.

Така завършвам поредицата на СИЛЕН за футболната болест. Всичко дотук е казано от личен опит и възгледите ми за тренировките и възстановяването. Голяма роля имат и грешките, които аз съм допускал в годините ми в юношеския футбол. Те не са никак малко, така че определено са източник на знание. Ако имате идея или желание за материал по някаква тема, не се колебайте да ми пишете на мейла, във фейсбук или инстаграм.

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top