Тренировки

Трябва ли жените да вдигат тежко в залата?

Днес правя статия две в едно – мнението ми за това дали жените трябва да вдигат тежко в залата и ъпдейт на развитието в тренировките на Еми.

Не искам да критикувам никой треньор или специалист в областта, но обръщам внимание на два детайла. На първо място – натоварванията, на които подлага себе си всеки трябва да бъдат съобразени с нивото, целите и възможностите  му към дадения момент. Това означава много неща, но най-важното ще онагледя с един пример. Не е редно, правилно, здравословно, както искате го наречете, да накарате някой, който не се е събличал по физическо дори, да направи на първата си тренировка 200 бърпита и 200 суинга. Накрая същият този човек да припадне, а вие, когато го свестите, да му кажете – “глейш ли къв съм треньор, е това се казва тренировка, а?”. Монетата обаче винаги има две страни. Безсмислено е и да се правят тренировки, които по никакъв начин не предизвикват тялото – от рода на 4х20 коремни преси и 40 минути ходене на пътеката.

И така стигаме до въпроса за жените и тежестите. И отговорите. Не, няма да натрупате извънземна мускулна маса стил Рич Пиана от няколко серии клекове с щанга. Щанга, тежаща минимум 20кг, ако не можете да правите с нея, то си правете клек със собствено тегло и други упражнения. Друго важно нещо – необходима е солидна основа, придобита с правилно заучено изпълнение на базови упражнения – клек, напъд, спартански поклон, коремни преси, отскоци, стълбички. След това постепенно е възможно увеличаване на натоварването и съответно гонене на по-големи тежести.

Логично идва следващият въпрос  – доколко тежко е добре да се стремят да стигнат дамите и какво ще им донесе това. Аз мисля, че тежести, по-големи от собственото им тегло не са нужни, освен ако не говорим за професионални спортистки. Какво носи този тип натоварване? Ами, ще ви върна към една моя статия – ЦЪК! Най-общо казано – сила и оформяне на мускулите. А и редица други позитиви извън фитнеса – увереност, психологическа сила и още много.

Толкова по темата за днес, макар че имам още доста неща да кажа по въпроса. Преминавам към моята най-добра и завършена фитнес креатура – Емито :D. Този сезон(от началото на септември) с нея си поставихме няколко цели – да качи някой друг килограм мускулна маса, да повиши силата си, като си подобри постиженията на тяга и клек, да продължи да се развива от атлетична гледна точка – като усъвършенстваме спринта й, набиранията и други подобни. Днес с няколко клипчета ще хвърлим поглед върху това как се развиват нещата.

Видеата са ясни, всичко върви по план. Няма контузии, дотук прогресът е отличен. Еми тренира с увереност и с лекота покрива “нормативите”. Комбинираме силови параметри в началото на тренировките с по-бодибилдърски след това. Аз съм доволен от нея, тя от себе си – също. Планът е до Коледа да бутнем личните й постижения 🙂 Както виждате, въпреки тежестите, не е станала мегаживотно-мутант-костенурка-нинджа. Напротив, личи си ясно развитието на мускулатурата, а тя си позволява да си хапва доста и да си угажда. Е, всичко си има граници, разбира се 😉

Следете развитието в блога! А ако ви харесва това, което правим в СИЛЕН, споделяйте материалите в социалните мрежи. Там можете да ми пишете с въпроси, предложения и каквото се сетите!

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top