Тренировки

Три съвета за по-добра подготовка на футболисти

Ето и новата статия(обещана в предходната) в блога! Съжалявам, че пиша много по-рядко, но времето ми напоследък е доста ограничено. Въпреки това не спирам да мисля, в главата ми имам доста идеи за статии, клипове и др., но просто не мога да поддържам високо темпо с писането. Ако го правя, ще трябва да се лиша от собствените си тренировки, а не искам да стана задклавиатурен специалист – много ги имаме вече.

Идеята ми, която загатнах в предишната статия, е да помогна на младите футболисти да подобрят физическата си подготовка. Неслучайно пускам материалите по това време – юношеските формации в този период започват лятна подготовка. Знам, че повечето от Вас нямат избор и трябва да изпълняват указанията на треньорите си – и ви съветвам да го правите. Дисциплината е от изключително значение, а с бунтове и обяснения няма да стигнете далеч. Най-добрият вариант е “да си гледате в собствената паничка”, да се трудите, а когато тренирате индивидуално, да внасяте необходимите корекции и да правите това, от което знаете, че имате нужда, за да се развиете като играчи.

Първата ми насока се отнася до един подход, който всъщност използвате във всяка тренировка, но не го осъзнавате. Той е изключително мощен, но трябва да се внимава при употребата му. Говоря за плиометрията. Всички елитни футболисти я използват. Можете да потърсите повече информация за метода, но ви съветвам да четете доказани западни източници. Най-общо казано става дума за упражнения, при които трябва да се концентрирате върху произвеждането и абсорбирането на силата – най-вече различни видове отскоци. Най-добре е да си отделите отделна тренировка, в която основна част да заемат плиометрични упражнения. Пример за подходяща комбинация можете да гледате ТУК. Плиометрията е наглед лесна, но всъщност изисква голяма концентрация, за да я изпълнявате правилно и да извлечете ползи. Мускулите ви ще станат по-еластични, а оттам и по-силни и експлозивни, което безспорно е плюс в спорта.

Вторият ми съвет е да си изготвите(или да поръчате да ви се изготви) тренировка за баланс. Става дума за комбинация предимно от унилатерални(на един крак/ръка) упражнения. По себе си знам, че футболът оставя много силен отпечатък и тренировките и самата игра водят до разлика в “качествата” на двете половини на тялото – лявата и дясната. Обикновено силният крак при игра с топка не позволява добър баланс, когато се налага да го ползваме като опорен. По-слабият крак, логично, по-често се използва като опорен и съответно нервните рецептори и мозъкът работят много по-добре и балансът е значително по-добър. Ето защо е важно да включите упражнения за баланс – това без съмнение ще ви направи по-атлетични, както и ще ви предпази от много контузии. В това отношение плиометричните отскоци на един крак са перфектни, но не трябва да спирате дотам. Можете да използвате босу топка, да практикувате упражнения с топка боси, както и да изпълнявате комбинация от всички методи.

Третият съвет за днес е да обърнете внимание на нещо, за което съм “тръбил” много в СИЛЕН. Става дума за прословутите мускулни дисбаланси. Важно е да се самоанализирате(или да намерите квалифициран човек, който да ви направи преглед и оценка), да откриете къде и какви са вашите дисбаланси, а след това – да започнете незабавно и константно да работите върху тях. Примерна идея как да стане това можете да прочетете в статията ми в три части за Футболната болест. Работата в областта на дисбалансите ще ви предпази от: проблеми с кръста, гърба и адукторите, каквито имат голяма част от трениращите футбол. Излишно е да обяснявам, че ще бъдете и по-функционални и без съмнение ще подобрите представянето си на терена.

Съветвам ви от личен негативен опит – минал съм през проблемите с кръста и адукторите, грешните тренировки и т.н. Замислете се върху идеите, които споделих, сега е моментът и да ги пробвате. Убедил съм се, че юношеските години са най-важните за изграждането на спортиста. Пропуснете ли ги, скоро вече ще е късно и ще сте пропиляли шансовете си да развиете максимално потенциала си.

Ако статията ви е харесала, ще се радвам да я споделите с ваши близки, които се занимават с футбол, или пък ако това сте самите вие.

Поздрави и успех!

Copy of 30082007

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top