Тренировки

Минилагер на Копривките

Миналия уикенд с моя бивш съотборник и приятел Любо решихме да направим един двудневен лагер в местността Копривките близо до Пловдив. Целта ни беше да потренираме за издръжливост в снега, изцяло в духа на футболните тренировки в школата, както и да избягаме от вирусите, върлуващи в големия град. Речено-сторено, както се казва в приказките…

20180113_102524

Отседнахме в комплекс, чийто управител е нашият приятел бат Венко Камбуров, баща на небезизвестния вратар на шампионския отбор Локо (Пд) Васил Камбуров. Ако желаете повече информация и контакти за мястото, ми пишете в коментарите или на мейла – yassenkraychev@abv.bg! Станцията се намира точно на Копривките, чудесна отправна точка за спортни занимания – кросове в гората, спринтове под наклон, игри на игрището в снега, в близост е и ски пистата.

Не носехме почти никакъв инвентар, ако изключим 1 ластик, постелка и фоумролер. Като екипировка също не носехме кой знае какво, предвид факта, че сме калени и психологически подготвени за работа при минусови температури. В клиповете ще видите, че облеклото ни се състои от: маратонки, гети, долнище, тениска, леко яке/суичър…и ръкавици. За повечето хора може би изглежда безумно човек да тренира така облечен при -5 градуса по Целзий, но за нас нещата стоят по малко по-различен начин. Тръпката и емоцията от това да тренираш така са несравними!

Преди да сложа плейлиста с клипчета от Ютуб, мисля, че ще е полезно да нахвърлям няколко примерни тренировки, които можете да опитате, ако решите да се пробвате в снега. Както споменах, целта ни беше издръжливост, без да гоним някакви постижения. Любо редовно участва в бягания на 5, 1окм, включително и в пресечени местности, така че и от негова гледна точка това беше правилният подбор на занимания. И така:

Тренировка 1:

 • 20-30 минути крос по комбиниран маршрут – горска пътека/път
 • 6-8 ускорения по 200м – “ускорение” във футболните школи се нарича бягане с по-отворена крачка, равняващо се на около 70% от максимума на състезателя(т.е. ако 100% е темпото на 50м спринт, тук гоним 70%)
 • общофизически упражнения – лицеви опори, коремни преси, упражнения с ластици за горна част на тялото – като кръгова тренировка
 • фоумролинг на крака, гръб и глутеуси.

Тренировка 2:

 • качествена загрявка(10мин. крос, стречинг, общофизически упражнения)
 • Фартлек – вариант 30сек крос, 20сек ускорение и 10сек спринт; 3х3 минути с по 2 минути почивка между тройките
 • 10х100м ускорения с по-високо темпо(80%) на сняг
 • общофизически упражнения
 • фоумролинг

Има и много други варианти и упражнения, както според целите, така и според евентуалната продължителност на подобен лагер. Ето защо мисля да спра дотук и да ви пусна кадри от мястото на събитието!

ПЪЛЕН ПЛЕЙЛИСТ

Отправям и тук няколко предупреждения:

 • Всеки спортуващ трябва да бъде много внимателен, ако реши да пробва или да се занимава с тренировки на открито!
 • Бягането върху сняг и по пресечен терен крие рискове от много травми!
 • Тренировките в студено време трябва да се планират прецизно, като всеки трябва да бъде добре подготвен психически, да си подбере правилно екипировката, мястото, както и условията, които ще попадне след края на заниманието.
 • Подготвяйте се добре с топли дрехи, достъп до топла вода, силна храна за след тренировката. Бъдете концентрирани и внимателни по време на заниманието. Не се разсейвайте и губете излишно време в студа, докато сте загрели. Внимавайте и с всички други опасности, които крият планинските райони сами по себе си!

Амааа…то има ли смисъл да го правим тогава??? 

Има. Ето в кои случаи:

 • Ако искате да разчупите тренировъчно плато или просто да внесете разнообразие в тренировъчната си програма.
 • Ако искате да си помогнете в подготовката за състезание/турнир.
 • Ако искате да опитате нещо ново, да се забавлявате и да предизвикате себе си.

Това е от мен за днес! Ако желаете още подобни материали, пишете и споделяйте в социалните мрежи.

20180113_105347

Поздрави и успех!

 

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top