Кинезиотейпинг

Кинезиотейпинг за коляно

IMG_5807

Миналата седмица играх футбол на едно от изкуствените игрища в Пловдив. Знаем, че от десетина години са много популярни и според скромното ми мнение минифутболът скоро съвсем ще измести аматьорските мачове от А и Б областни групи, което ще наложи и реорганизация като цяло на системата на първенствата у нас. Може би дори ще е и за добро, но не това е темата на днешния материал.

Направих малко непривичен удар, като вкарах доста сила само от подбедрицата…и усетих леко изпукване под капачката. Заболя ме съвсем леко, но по-неприятният момент беше, че коляното стана нестабилно. Имах чувството, че ако стъпя здраво, ще стане по-лошо. Годините във футбола са ме научили как да се съхраня и да “изследвам” всяка лека травма още на терена. Това е много важно, за да се ограничат щетите, а от друга страна и за да не се откажете от играта, без да е наложително. Притиснах коляното с ръце, внимавах в следващите няколко минути и болката попремина. Когато се прибрах, все още усещах неприятната нестабилност. Затова, след душа, реших да си направя една апликация с кинезиотейп. Все пак лентата ми е помагала в много ситуации, а и съм помогнал на не един и двама души с нея и със съвети как да я поставят. Ето няколко снимки на апликацията:

20180131_103440 20180131_103502 20180131_103512

Това е базова апликация за коляно – осигурява поддръжка при всички положения. Много е добра за спортисти, които натоварват коленете активно – колоездачи, скиори, бегачи и др. Необходими са ви 2 ленти по 20-25см и една около 10-12см. В ютуб има много видеа, тук само ще споделя накратко. Двете по-дълги ленти “закотвяте” без разтягане на бедрото, с леко разтягане залепяте до коляното, след това, при преминаването от двете страни на капачката, залепяте с 50% разтягане и завършвате последните няколко сантиметра с просто залепяне. Хартиената част на малкото парче късате в средата, разтягате на 80% и залепяте точно под капачката, като крайчетата му залепяте без никакво разтягане. Разтърквате хубаво, за да активирате лепилото, и готово!

На следващия ден тренирах в залата и определено усетих съпорт от тейпинга. Усещането е за стабилност, но без намалена мобилност! Болката намаля значително. Три дни по-късно реших да подменя апликацията, като опитам друг вид. Директно го заснех и на видео.

Ето и снимка на тази апликация!

20180202_102614

Трябва да отбележа, че вторият вариант не предлага толкова стабилност и съпорт. Препоръчвам го за жени или деца, които имат по-малки стави и съответно не толкова маса.

За апликациите важи всичко, което съм писал и преди – можете без проблем да се къпете, плувате, да мажете гелове отгоре и т.н. За повече информация, поровете из сайта, харесайте Facebook страницата ми и не се колебайте да ми пишете!

Поздрави и успех!

 

 

 

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


To Top