Тренировки

ВИИК

Има една абревиатура, която стана модерна във фитнес средите преди няколко години – HIIT. Означава High Intensity Interval Training, което на роден език се превежда(и доби популярност) като ВисокоИнтензивно Интервално Кардио, или ВИИК. Не съм проверявал дали друг го нарича с българска абревиатура, но това няма значение.

И така. Както винаги първо споделям каква е идеята на материала ми. И, отново както винаги, казвам, че целта ми не е това да бъде поредната копи-пейст статия, а да представя моята гледна точка, опит и преживявания. И в крайна сметка – ако на някой нещо му хареса или му върши работа – тогава моята мисия е изпълнена.

Нека започнем от абревиатурата. От нея правим извода, че става дума за кардио тренировка, разделена на интервали, една част от които са с висока интензивност. Повечето хора свързват кардиото с тичане, но при ВИИК определено може да се каже, че е приложимо към доста повече спортни занимания. Друго нещо, което се обсъжда от фитнес експертите е противопоставянето между монотонно кардио и ВИИК. Тук само маркираме основната практическа разлика – при монотонното кардио имаме по-ниска интензивност, постоянно ниво на натоварване и в повечето случаи – по-голяма продължителност; при ВИИК имаме по-висока интензивност, променливо натоварване и по-кратка продължителност. Знаейки характеристиките и ползите от двете, можем да ги използваме – за себе си или за хора, които тренираме. Бихме могли да сравним двете форми на кардио с четка за боядисване и валяк за боядисване – и двете се ползват за да променим цвета на стаята или на някои предмет, но се ползват с различни бои и по различен начин. Да боядисате хола с четка е трудно, а с валяк пък трудно ще варосате дръвчетата  на двора.

Практически най-челен опит от най-отдавна лично аз имам с ВИИК. Футболът може да се определи като 90мин ВИИК, а в голяма степен в тренировките по футбол се прилагат принципите на ВИИК. Разбира се, прилага се и другият подход в зависимост от етапа на подготовка и други фактори. По-надолу ще се концентрираме именно върху ВИИК.

За кого е подходящо?

  • За тези, които искат да отслабнат
  • За тези, които искат да полагат грижи за сърдечно-съдовата си система
  • За тези, които искат да увеличат работоспособността и аеробния си капацитет
  • За тези, които не харесват монотонното кардио

Как се изпълнява?

  • Определя се видът спортна дейност, който ще се използва
  • Задават се интервали – нискоинтензивен и високоинтензивен – времеви или пространствени
  • Определя се целева бройка повторения на цикъла или времева рамка

Какъв вид спортна дейност можем да изберем?

  • “Класически” кардио дейности са винаги подходящи – тичане, скачане на въже, каране на колело.
  • Упражнения във фитнес залата – с фантазия можете да преобразите много упражнения във ВИИК. Бихте могли да използвате различни видове тренажори, степери; екипировка за кросфит – въжета, медицински топки и др.
  • Като въведете ВИИК елемент в спортно-специфична подготовка: дрибъл с футболна топка, боксови упражнения с чувал, плуване, гребане и др.

За пример ще дам нещо много просто, а именно – това, което правя в момента. На една от алеите в парка, където тренираме в понеделник, сме определили 25-30 метра отсечка. Цикълът е: 3 дължини леко бягане – 1 дължина ускорение(80% темпо). 1 повторение е около 50-60 секунди. За момента правим по 10 повторния с тенденция да се увеличат до 15. Вбъдеще може да стигнем и до 2 серии по 10 – въпрос на цели, желание, приоритет и това как ще го усетя отвътре. Сега се чувствам отлично и тази форма на кардио ми дава това, от което имам нужда. Чувствам се отлично, което е много важно. Всъщност това да започна специално ВИИК е поредният ми експеримент, който си правя сам за себе си.

СИЛЕН НЕ Е ПРОСТО БЛОГ, ТОЙ Е ПЪТУВАНЕ.

Кардиотренировките са важни за всеки човек и спортист. Колко често, какво, с какви цели и методи – това вече всеки преценява според конкретните нужди. И от медицинска гледна точка аеробните упражнения са полезни за здравето. Днес накратко ви представих моята гледна точка за един вид кардио. В случай, че ви е станало интересно – опитайте го и ми споделете впечатленията с в социалните мрежи.

Поздрави и успех!

 

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top