Тренировки

Системата “Ръгай чушки в боба”

Помните ли тази чалгия от зората на 90-те? А знаете ли, че има и такава тренировъчна система? Не, не става дума за моя  нова програма…

Системата можете да получите безплатно от много хора, а доста пъти дори и трениращите си плащат за нея. Тоест, те винаги плащат цена, но не винаги тя се измерва в пари. Аз имам само странични впечатления, но ще ви споделя какво съм виждал.

Методиката “Ръгай чушки в боба” предлага невероятни тренировки на всеки спортуващ, включително начинаещ! Например – 200 клека за загрявка. А при това, изпълнени с грешна форма и почти без почивка. Мога да дам много други примери, но ще ви ги спестя, тъй като съм сигурен, че можете да ги видите в почти всяка фитнес зала. Системата дава “видими резултати” от сорта на: пулс 200 при очевидно неподготвен да понесе такъв човек, контузии, болки, липса на ефект от тренировките, както и скорошно отказване от въпросната спортна дейност.

От треньорите, предлагащи Методиката “Ръгай чушки в боба”, често можете да чуете следните реплики:

  • “А, виждаш ли, е т’ва е тренировка, не като при другите – да не си се изпотил даже накрая…”
  • “Заболяло те е коляното? Еееми, то това е нормално, като не си тренирал/а досега така…”
  • “Схвана ти се бедрото? Магнезий пиеш ли? Не??? Ооо, аз сега тук ще ти предложа един, аз го пия – много качествен…30 лева ти е опаковката за 1 месец. Дали е безвреден? Щом аз го пия…според теб???”

И още много други от сорта.

Как да познаете, че спрямо вас някой прилага Методиката “Ръгай чушки в боба”:

  • Всяка тренировка е абсолютно различна от предходната. В понеделник правиш клекове, бърпита и лицеви опори като кръгова тренировка, в сряда дърпаш тяга с лост, в петък правиш кардио на пътеката и упражнения с ластици.
  • Треньорът не ти дава смислено обяснение за целите и задачите, които ти поставя(или въобще не ти поставя такива). Гребане на скрипец – 2 серии по 14 повторения. След това – пирамида на лежанката – 6-8-12-20. Накрая – 3 по 10 раменни преси с лост и 200 коремни преси. Защо? Защото аз така ти казвам.
  • Не постигате желаните резултати месеци наред, но треньорът ви ви убеждава, че всъщност постигате.

Ами ако системата дава резултати, ще каже някой? Ами тогава ще ви дам един пример. Представете си, че сте с 30кг наднормено тегл0. Аз съм “фитнес експерт” и ви казвам, че съм сертифициран по гастро-вега-кето-дзен хранене, освен това изглеждам нацепен и имам много клиенти. Аз съм селф-мейд-константли-хъслин-ентърпренюър-демек-предприемач. Имам 3000 фолоуъри в Инстаграм. Доверявате ми се, а аз ви препоръчвам изпитаната от мен “портокалова диета”. Тя включва 4 хранения на ден, първото в 6 сутринта, последното – не по-късно от 6 вечерта, както и 2 кафета и 6 литра вода на ден. След 2 седмици вие сте 5кг надолу. Диетата дава ли резултат – дава. Успешна ли е – успешна е. Здравословна ли е? По аналогия, ако до вчера не сте извършвали физическа дейност, 200 клека на ден, плюс кардио, плюс 100 бърпита е доста вероятно да дадат резултат. Дали е добре да се подложите на това обаче е съвсем друг въпрос.

Като заключение. Преди бях писал за това колко е важно да изберем компетентен и кадърен треньор, когато сме решили да започнем да тренираме под ръководството на някого. Пак там бях писал и, че целта ми не е да оплюя някого, а да предпазя читателите на моя блог. Целта ми не е и да извлека някакъв дивидент за себе си…а, пак казвам, да предпазя и да монтирам “червена лампичка” в главата на читателите ми. Позволявам си да казвам такива неща, тъй като съм виждал много некомпетентни треньори в живота си, а за съжаление, някои са тренирали и самия мен в годините на футбола. Преди да ползвате услугите на някого, направете си проучване. Лошото е, че това става трудно, ако се доверяваме само на интернет или на настоящи клиенти на въпросния треньор. Най-добрият начин е да добием лично впечатление. Посетете залата, където работи, погледайте отстрани как води заниманията си, поговорете с него. След като проведете няколко тренировки, прочетете пак този материал, и ако се чувствате ок – давайте смело напред!

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top