Uncategorized

Улична храна

Или т.нар. джънк фууд, храна-боклук. Отдавна се каня да напиша няколко реда по темата. Често си мисля колко са важни изборите, които правим ежедневно относно храненето си. Често си мисля и как да оптимизирам/модифицирам храненето в забързаното ежедневие. Затова реших да ви споделя няколко идеи за хранене навън, както и как да направим уличната храна “по-малко боклучава”.

  1. Дюнер. И изобщо храните от дюнерджийниците – един от най-предпочитаните избори на българите, които искат да се нахранят в обедната почивка, а често и след тренировка. Причините за този избор са достъпността и популярността на дюнерите, както и харесваният вкус. За да включим дюнерите в здравословното си меню, на първо място трябва да определим кое в тези сандвичи е вредно. Започваме с картофите – защото са пържени. Продължаваме със соса – който е на майонезена основа, разбира се не домашно приготвена. Т.е. единият ни вариант е да модифицираме дюнера, като предявим претенциите си – да няма картофи и сосът да е малко или да липсва. Аз лично не правя така, тъй като калориите не ме притесняват(дори винаги ми трябват повече), а и правя компромис с евентуалната канцерогенност на картофите с надеждата клетките ми да се справят 😉
  2. Фаст фууд веригите – Макдоналдс, KFC, Събуей и т.н. Тук коефициентът на здравословност рязко спада и възможностите за модифициране намаляват. Ако ни се налага да ядем от такова място. Може би най-разумният са сандвичите на Събуей. В KFC най-разумно е да изберем парчета пиле и салата. Отстраняваме панировката и получаваме сготвено пилешко месо и зеленчуци. От веригите с бургери за съжаление в България на малко места предлагат т.нар. protein style, което означава бургер, завит в листа маруля, вместо в хлебче. Бургерите са отделна тема, тъй като, ако са добре приготвени, с качествени продукти, могат да са страхотно вкусна и едновременно здравословна храна. Това обаче ще е тема на друга публикация. 

  3. Български заведения от типа “скара-бира”. Тук отново имаме възможност донякъде да променим менюто, така че да отговаря на фитнес критериите ни. Каймата е богата на протеин и креатин, пържолите са източник на протеин и мазнини. Разбира се, най-важно е качеството, което за съжаление често е под съмнение на подобни места. Има обаче и магазини за месо, към които има заведения за прясно изпечени продукти, които са качествени. Излишно е да повтаряме казаното за пържените картофи и сосовете.
  4. Бензиностанции. Когато сме на път, бензиностанциите са местата, на които най-често спираме. Повечето от тях разполагат с магазини, откъдето можем да купим и нещо за ядене. Там топ избор за спортуващите са протеиновите барчета и изотоничните напитки. Комбинирайки ги, можем да следим макронутриентите си и да подберем марка, на която се доверяваме и харесваме. Останалите пакетирани храни от рода на вафли/чипсове/солети няма смисъл да коментираме.

IMG_4829

Това е накратко едната страна на въпроса. По-важната е, разбира се, на какъв хранителен режим сме и какви са спортните ни цели. Ако сте като мен – с бърз метаболизъм и висок ръст, едва ли толкова се притеснявате за няколко десетки калории в повече. Ако обаче сте склонни към напълняване или сте се заели сериозно с бодибилдинг, е важно да внимавате и да преценявате съотношението на макронутриентите и енергийната стойност.

Съвсем друга тема е, ако сте на високомазнинно-нисковъглехидратно хранене. Тогава основен проблем при храненето навън остава приемът на мазнини. Трудно по гореспоменатите обекти можете да намерите, да речем, заквасена сметана или краве масло. Вариант са ядки, които съдържат повече мазнини, но повечето от тях имат и доста въглехидрати, така че и тук трябва да се преценяват калориите.

Още по-далеч бихме могли да стигнем, ако разсъждаваме по въпроса защо ще се храним на дадено място. Защото нямаме друг вариант; защото сме поканени по повод и няма как да пием само 1 минерална вода; защото сме изпитали глад за храна от някой ресторант и пр. Това обаче е тема на следваща публикация.

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top