Тренировки

Скоростно изкачване на вр. Коджа Кая

Ако следите блога в последния месец, вероятно знаете, че се подготвях за скоростно изкачване на вр. Коджа Кая като част от събитието Коджа Кая Ултра. Събитието се състоя на 11-12.05.2019г. и сега ви споделям кратък обзор на впечатленията ми. Като лека скоба- “риалитито” FitBrother Kodzha Kaya продължава с оглед постигането на другата цел – с мъртвата тяга в залата.

И така, не съм добър в пътеписите, затова ще пиша схематично:

1. Локацията. Състезанието се провежда в с. Билка. Досега не бях ходил точно в тази част на България. От Пловдив е на около 270км. От магистралата се отбива към Карнобат, пресича се старият път за морето, а оттам има още 40-тина километра по като цяло живописен, но доста неравен и разбит път. Селцето е много красиво, в близост има язовир, както и минава р. Луда Камчия. Там са и т.нар. “Каи”, като най-високата е Коджа Кая(568м). Не знам защо селото се казва Билка(забравих да питам), но имаше изобилие от лайкучка покрай пътя, та може да е имало и други билки.

2. Състезанието. Аз участвах единствено в скоростното изкачване – маршрут от с. Билка до вр. Коджа Кая, 3.6км, 500+ метра денивелация. Последното се оказа ключово, но затова след малко. Трасето започва по улица на селото, после преминава по черен път, а след това влиза по пътеките в гората. Има няколко много стръмни изкачвания, а последните 500-600м са по един каменист скат до върха. Това беше и най-трудният участък – трябва да се внимава къде се стъпва, умората надделява, доста стръмно е. Но да се върна на денивелацията – тези 500м денивелация при това кратко трасе практически означава, че има доста стръмни участъци. Подготовката трябва да бъде изключително насочена към този детайл, не само физическата, но и психическата. Определено настройката е много важна. От върха се открива много красива гледка, която ще можете да видите в клипчето по-долу.

3. Равносметката. 3.6км, 500+ метра денивелация за 40 минути. Не съм доволен категорично. В плановете ми беше времето ми да бъде около 30-32 минути. Негативен ефект в подготовката оказа разтежението от по-миналата седмица и настинката, която хванах миналата. Не е оправдание, а просто факт, който отчитам. Като грешка в стратегията определено слагам закъснялото излизане по алеите на Младежкия хълм в Пловдив. Подготовката ми щеше да е на по-високо ниво, ако от самото начало бях започнал с бяганията под наклон на открито. За справка – първи финишира Кирил Николов – Дизела с 21.14 минути. Поздравления за рекорда му, както и поздравления за организаторите на състезанието.

Ето и едно клипче от финиширането ми на върха, както и гледка от Кая-та:

На който му е интересно това, което правя, нека не се колебае да ме последва в инстаграм @yassenkraychev!

С моя приятел, съотборник и бъдещ кумец Любо – селфи на върха!

IMG-83d987b0bc4ab39e7cf59b24e54ba99e-V

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top