Лайфстайл

За Метода Уим Хоф

От доста време насам не съм публикувал нищо ново, в социалните мрежи също не съм много активен. Това има своето обяснение, и то не е само в липсата на свободно време. От няколко години ми се иска статиите в този блог да са по-изпипани, по-задълбочени и по-интересни. Мина времето, в което исках яростно да споделя всичко възможно най-бързо. Осъзнавам, че тогава съм допуснал много грешки, като съм избързвал…но така или иначе вече е минало и няма какво да се направи.След тази кратка прелюдия, да преминем на темата. От няколко месеца експериментирам с т.нар. Метод на Уим Хоф. Още преди години Ютуб ми “предлагаше” клипове с “Ледения човек”, но винаги съм ги игнорирал. Но всяко нещо си идва, когато му е времето и по-точно – когато човек е готов за него. Избързвам да вметна, че вече гледам на нещата с още по-холистичен, духовен, ако щете, подход.

А може би съм пробвал метода…преди да знам за него…?

20180113_105347

Кой е Уим Хоф? Няма да се впускам в описание на биографията му, още повече, на пазара е и книгата му, така че който се интересува, ще намери информация. Съвсем накратко – Уим Хоф е холандец, бивш цирков артист, държащ много рекорди на Гинес за устойчивост на студ. През 90-те години губи съпругата си, която се самоубива. Вероятно това е повратна точка в живота му и сега Уим пропагандира метода си като такъв, който помага на хората да бъдат здрави, силни и щастливи.

Много ме впечатлява подходът на Уим Хоф, който е доста далеч от комерсиалното. Методът е изключително прост, като в интернет пространството е достъпен абсолютно безплатно. Разбира се, предлагат се за продажба дрехи, артикули и възможности за лични или групови срещи и курсове с Уим. Намирам това за съвършено нормално.

Какво представлява Методът? Методът се основава на три “стълба” – дишане, излагане на студ и отдаденост.

  1. ДИШАНЕ. Техниката е много елементарна, практически представлява хипервентилация на тялото, последвана от период без дишане. Идеята на Уим е, че през по-голямата част от ежедневието си хората дишат “плитко” и организмът не се насища достатъчно с кислород. Чрез хипервентилацията се постига насищане с кислород на всички органи и тъкани, както и алкализиране на тялото. Техниката представлява изпълняване на няколко кръга от следните лесни дихателни упражнения – 20-30 дълбоки вдишвания и издишвания, докато не се усети реакция на тялото – мравучкане по ръцете, замайване на главата; след това се издишва и се задържа възможно най-дълго време без дишане; накрая се поема дълбоко въздух и се задържа 10-15 секунди; това е един кръг.
  2. СТУД. Уим твърди, че “студът е нашият топъл приятел”. Като основен позитив от излагането на студ представя активирането на системата от кръвоносни съдове, както и каляването. Най-лесният вариант за практикуване на тази част от метода са срудените душове. Уим съветва да се вземе топъл душ, а накрая човек да се подготви психически да започне с 15 секунди студен душ. Лека-полека се увеличава продължителността на студената част до 2 минути. Екстремен вариант са ледените вани, а също така и активности в сняг и на открито без дрехи. Уим Хоф е първият човек, изкачил Килиманджаро и Еверест по къси гащи.
  3. ОТДАДЕНОСТ. Тук вече става въпрос за свързване на ума и тялото. Уим е на мнение, че човек съзнателно може да влияе на имунната си система и да използва това при нужда. В тази насока участва в проучвания и изследвания, с които доказва, че може чрез елементарната дихателна техника и силата на мисълта да повиши устойчивостта си на вредни влияния.

Повече за метода можете да прочетете на сайта на Уим или ако си изтеглите приложението за смартфон.

Засега мога да кажа само едно – ОПИТАЙТЕ. Най-лесно става с апликацията,  там има кратки информационни клипчета, а също така и 20-дневно предизвикателство за студените душове и инструмент с таймер за по-лесно засичане на дихателните упражнения. Повече за личните ми впечатления ще споделя в следваща публикация!

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Дишане по Метода Уим Хоф | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top