Други

Медицинска топка +

Как да си направим сами медицинска топка?

Днес ще ви позабавлявам с идея как да си направим медицинска топка у дома. А също така ще добавя и няколко идеи за тренировки с нея.

Първо малко история – по време на пандемия повечето хора имат време да четат. Ето защо уредът се нарича така, кога е ползван за пръв път и други подобни – https://www.chr.bg/istorii/priroda/zashto-j-kazvat-meditsinska-topka/

А сега и “моята история” с медицинска топка. Естествено, първите ми спомени са свързани с дядо ми Димитър Генов. В тренировки с него от съвсем малък ми даваше леки медицинска топка, която обаче е доста по-тежка от футболната. Опитвах удари по нея – нещо като опит за максимална сила, както и жонглиране. Впоследствие тренировки с медицинска топка правехме и в школата на Спартак Пловдив – хвърляния, подавания, водене. След такова занимание футболната топка ти се струва като перце, а ударът – много мощен. Не мога да кажа какъв и колко ефект е имало това върху силовите ни качества. В малките класове в училище също имаше медицински топки, дори мисля, че имаше и като норматив хвърляне (за дължина).

Преди години съм опитвал да направя медицинска топка, но опитът не беше много успешен, сигурно още го има някъде в сайта. Сега обаче имах точен план и съм доволен от резултата. Медицинските топки са доста (и според мен неоправдано) скъпи. Особено по-тежките. По-долу ще опиша стъпка по стъпка как да си направите.

Необходими материали:

  • Стара баскетболна топка
  • Пясък
  • Лепило
  • Лейкопласт

Как да я изработим:

Срежете топката около винтила за помпене.

Пъхнете фуния или нещо подобно за пълнене.

Напълнете с максимално много пясък. Ако искате по-лека топка, напълнете по-малка.
Намажете обилно с лепило разреза.
Облепете и оставете да засъхне.

Моята стана 9.2кг. Използвах стандартна баскетболна топка.

В друга статия вероятно ще снимам и пиша за конкретни упражнения и тренировки. Минус на така направената топка е единствено, че не може да се използва за хвърляне без партньор, както и за забиване в земята(като т.нар. slam ball). Поствам две видеа с интересни упражнения.

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top