Тренировки

Лудогорски маратон – част 1

И така, след няколко дни нови проблеми със сайта, отново сме онлайн. Реших да напиша само няколко материала относно Лудогорски маратон и всичко около него, но в тях да  включа повече неща. Можете да видите и предишната ми публикация, а самото събитие – тук, във Фейсбук – Лудогорски маратон 2020

Как върви подготовката ми? 11 километра не са много, но не са и малко. Ето защо от месец и половина може да се каже, че водя някаква подготовка. Не съм се концентрирал на 100 %, но все пак полагам специфични усилия, за да повиша издръжливостта си и аеробния капацитет. Правя по 3-4 бягания в седмицата, както в залата на пътека, така и на открито – на Лаута в Пловдив или на бяганията, организирани от 5kmrun.bg. За пореден път с радост констатирам, че ми е сравнително лесно да постигна прилична издръжливост и да достигна един “златен стандарт” за всеки любител спортист – 5 километра за 25-26 минути. Вероятно е остатък от дългите футболни години, в които кардиото, и по-специално тичането, съм практикувал всеки ден. Разбира се, може би и мускулатурата и телесният ми тип са по-подходящи за спортове, изискващи издръжливост. Във финалната фаза на подготовката залагам не толкова на монотонно пробягване на дистанцията от 11км, а по-скоро на по-къси разстояния, но избягани с по-високо темпо и/или по пресечен терен. На пътеката в залата правя бягания, в които редувам различни наклони, както и скорост.

Възстановяването. Освен храната, в която разчитам на обичайната за мен традиционна високовъглехидратна диета, по време на бяганията пия понякога спортна напитка и/или аминокиселини. След тичане също винаги обичайния стречинг на всички мускули на краката, нищо фамозно дотук, само класически старомоден подход. Преди лягане вечер – Фоумролинг на крака и гръб.

Паралелно с гореописаното се занимавам и с  Метода Уим Хоф. Не знам дали (а и няма да разбера) ще окаже позитивно влияние за маратона, но със сигурност няма да попречи, а и аз все повече вярвам в ползотворния ефект на този метод. 

Другото, на което заложих, бе посещение на Солна стая. Разбира се, при моите приятели от Salt World Пловдив. Само миналата седмица направих 5 поредни посещения, тази също ще направя няколко. Има редица данни за полезните ефекти на халотерапията. Включително информация, че руски олимпийски атлети ги ползват в подготовката си. А освен това посещението на солната стая е 40 минути качествена почивка и изключване от външния свят.

Помощни средства – по време на всички тренировки ползвах фитнес гривната на моя HUAWEI. Полезна е, ако човек иска да си прави анализ в един по-продължителен период на кардио подготовка. Могат да се направят доста изводи от данните, които събира, а освен това приложението за смартфона после извежда различни графики и статистики.  Като за любител спортист, който иска да разбира малко по-добре какво се случва с тялото и подготовката му, върши чудесна работа.

Очаквайте втора част след като се върнем от Разград!

Поздрави и успех!

Най-популярните

To Top