Други

Лудогорски маратон – част 2

Ето я и втора част на статията, посветена на Лудогорски  маратон, в който участвахме с моя кумец Любо.

1. Организацията на събитието беше добра. В старт-финалната зона беше отделено място за палатков лагер, шатри на спонсори, химически тоалетни и т.н. Трасето беше маркирано както трябва, имаше доста доброволци, указващи откъде се минава, няколко подкрепителни пункта, на които на състезателите се предлагаха вода, изотоници, плодове.

2. За мен състезанието мина леко, което малко ме учуди. От самото начало хванах равномерно темпо, което се постарах да поддържам. Тъй като за пръв път от години бягам подобна дистанция, реших да се стремя към темпо около 8км/ч средна скорост при пулс не повече от 150 удара в минута. Като цяло се получи – 1ч. и 19 минути за трасето от близо 12 километра през пресечен терен – особено в първите 4 километра имаше доста изкачване. При положение, че не съм се целил в предно класиране, тази стратегия се оказа добра – предотврати риска от получаване на криза или схващане, което би довело до много по-лош резултат. Този не е впечатляващ, но е мярка, която ще се стремя да подобря догодина, ако се пускам на такова бягане.

3. Като “въздух” бях много добре – никакви проблеми в нито един момент. Отдавам го отчасти и на посещенията ми в солна стая, които проведох в последните две седмици преди маратона. Определено преди следващо подобно занимание ще ходя пак.

4. Новото, което тествах по време на тичането бяха едни плодови гелове от Декатлон, нещо като пюре от ябълка и банан в малък флакон, удобен да се носи в джоб. За разлика от гел-аминокиселини, които съм пробвал, от тези пюренца останах доволен. Бяха умерено сладко-кисели, с удобна капачка на винт, позволяваща да се пият в движение, без да се цапаш и да ти лепнат ръцете. Всяка опаковка беше по 90 грама, което си е добро количество бърз въглехидрат в удобна форма. 

5. Като заключение – доволен съм от целия “проект”. Получи се прилична подготовка за месец и половина. Предизвиках себе си на по-дълга дистанция, такава, каквато от години не бях тичал. Видяхме ново кътче от българската природа. Доказах си, че тренировъчните ми програми и възстановителни подходи работят. Изкефих се на макс на тичането в гората и съм готов за нови предизвикателства.

Най-популярните

To Top